Brazilienii aleg între Lula și Bolsonaro. Ecartul dintre cei doi s-a redus puternic în ultimele zile
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Brazilienii votează în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Brazilienii au început să voteze duminică pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, cu rezultat greu de anticipat, în care lupta se dă între fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva şi actualul deţinător al funcţiei, Jair Bolsonaro, de dreapta, transmite AFP.

Campania s-a derulat într-un climat brutal şi ultra-polarizat, în care cei doi s-au insultat copios, iar pe reţelele sociale au abundat dezinformările.

Secţiile de vot s-au deschis la ora locală 08.00 (11.00 GMT) şi se vor închide la 17.00 (20.00 GMT). Numele viitorului preşedinte al celei mai mari ţări din America Latină, cu 215 milioane de locuitori, va fi cunoscut după 2-3 ore de la închiderea urnelor.

Deşi sondajele prezic de multe luni un al treilea mandat de patru ani pentru Lula, după cele din 2003-2010, Jair Bolsonaro are în continuare şanse.

Potrivit ultimei anchete Datafolha, de sâmbătă seara, ecartul s-a redus la 52%-48% în favoarea lui Lula, însă marja de eroare este +/- 2 puncte, iar sondajele au subestimat mult scorul lui Bolsonaro în primul tur.

Mulţi se tem că Bolsonaro nu va accepta o eventuală înfrângere, după ce a lansat atacuri constante împotriva sistemului 'fraudulos' al sistemului de vot electronic, şi că ar putea chiar asista la o replică braziliană a asaltului de la Capitoliul din Washington după înfrângerea lui Donald Trump.

Partidul lui Bolsonaro are o puternică reprezentare în parlament

Miza principală a campaniei între tururi a fost convingerea celor 32 milioane de absenteişti din primul tur (21%), în condiţiile în care, la 2 octombrie, Lula a avut un avans de 6 milioane de voturi.

Lula afirmă că vrea să apere democraţia şi să facă 'Brazilia fericită' din nou, după două mandate în care aproape 30 milioane de locuitori au ieşit din sărăcie, iar Bolsonaro spune că vrea să apere 'binele contra răului', familia, pe Dumnezeu, patria şi libertatea individuală.

Dacă va fi ales, Lula, figură centrală a politicii din Brazilia de patru decenii, îşi va face o revenire spectaculoasă după ce a cunoscut disgraţia în închisoare (2018-2019), apoi anularea condamnărilor pentru corupţie.

Viitorul preşedinte va guverna cu un parlament şi mai puternic orientat la dreapta după legislativele din 2 octombrie, care au adus o reprezentare puternică a Partidului Liberal al lui Bolsonaro, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel