Data actualizării:
Data publicării:

Brazilia continuă să blocheze aderarea Venezuelei la BRICS

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Există tensiuni între Brazilia și Venezuela.

Venezuela, care intenţiona să adere la BRICS în timpul summitului de la Kazan, în Rusia, a denunţat joi vetoul pe care Brazilia l-a opus intrării sale, denunţând o ”agresiune”, notează AFP.

”Venezuela (...) a avut sprijinul şi susţinerea ţărilor participante la acest summit pentru oficializarea intrării sale”, a explicat Ministerul venezuelean de Externe într-un comunicat.

Dar ”reprezentanţa Ministerului brazilian de Externe (...) a decis să menţină vetoul pe care (fostul preşedinte brazilian de dreapta Jair) Bolsonaro l-a aplicat Venezuelei ani de zile, reproducând astfel ura, excluderea şi intoleranţa promovate de centrele de putere occidentale pentru a împiedica, pentru moment, intrarea Venezuelei în BRICS”, a denunţat acesta.
Foto: Agerpres / Nicolas Maduro (S) - Vladimir Putin (D)

Este ”o acţiune care constituie o agresiune împotriva Venezuelei şi un gest ostil (...) Poporul venezuelean simte indignare şi ruşine în faţa acestei agresiuni inexplicabile şi imorale a Ministerului brazilian de Externe, care menţine cea mai rea dintre politicile lui Jair Bolsonaro împotriva revoluţiei bolivariane”, a mai criticat Ministerul.

Relații tensionate

Relaţiile dintre Brasilia şi Caracas au devenit tensionate în ultimele săptămâni după realegerea contestată în iulie a preşedintelui Nicolas Maduro în Venezuela, unde opoziţia strigă fraudă şi revendică victoria.

Cele două ţări au rupt relaţiile în 2019 în anii Bolsonaro (2019-2022), dar odată cu revenirea la putere a lui Luiz Inacio Lula da Silva (stânga), relaţiile diplomatice au fost reluate la începutul lui 2023.

Lula, care a încercat să fie mediator în criza politică din Venezuela, propunând în zadar noi alegeri, încă nu a recunoscut realegerea lui Maduro.
Foto: Agerpres / Nicolas Maduro (S) - Vladimir Putin (D)

Situaţia s-a tensionat şi mai mult în septembrie când Caracasul a revocat autorizaţia dată Braziliei de a reprezenta Argentina în ţară şi, în special, de a gestiona reşedinţa ambasadei unde s-au refugiat din martie şase responsabili ai opoziţiei venezuelene.

Ministerul brazilian de Externe, care administra reşedinţa ambasadei Argentinei din august şi de la ruperea relaţiilor dintre Venezuela şi Argentina, a reamintit Caracasului ”inviolabilitatea instalaţiilor misiunii diplomatice argentiniene”, înconjurată atunci de poliţie, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel