Brâul Maicii Domnului va fi adus la Biserica Sfântul Gheorghe-Nou din București
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Brâul Maicii Domnului, de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia, va fi adus în capitala României.

Brâul Maicii Domnului, de la Mănăstirea Kato Xenia (Grecia), va fi adus în pelerinaj, în perioada 4-7 decembrie, la Biserica Sfântul Gheorghe-Nou, cu ocazia prăznuirii hramului de iarnă al acestui locaş, sărbătorit de Sfântul Nicolae.

"Surpriză duhovnicească deosebită pentru credincioşii din Bucureşti şi pentru pelerinii din întreaga ţară! Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, Cinstitul Brâu al Maicii Domnului, de la mănăstirea Kato Xenia, Episcopia de Volos din Grecia, va fi adus în pelerinaj la biserica Sfântul Gheorghe-Nou din Bucureşti, în perioada 4-7 Decembrie 2022!", informează un comunicat postat pe pagina de Facebook al Bisericii Sfântul Gheorghe-Nou.

Primirea sfântului odor va avea loc duminică, 4 decembrie, la ora 9,00, acesta urmând a rămâne în sfântul locaş, alături de mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae, până pe data de 7 decembrie, ora 22,00.

Potrivit tradiţiei Bisericii Ortodoxe, cinstitul Brâu al Maicii Domnului a fost ţesut din fire de cămilă de însăşi Fecioara Maria, informează Agenţia Basilica a Patriarhiei Române.

Conform Sinaxarului zilei de 31 august, cinstitul Brâu a fost mutat din Ierusalim în cetatea Constantinopolului în timpul anilor de domnie ai împăratului Arcadie (395-408), fiul lui Teodosie cel Mare. Cu gândul de a proteja capitala imperiului şi pe locuitorii acesteia, împăratul l-a aşezat într-un sipet pe care l-a numit "racla sfântă".

De atunci, racla n-a mai fost deschisă decât pe vremea împăratului bizantin Leon cel Înţelept (886-912), cu scopul de a o vindeca pe împărăteasa Zoe, care era chinuită de un duh necurat.

În semn de recunoştinţă, împărăteasa Zoe a brodat Brâul cu fir de aur. În a doua jumătate a sec. al XII-lea, Brâul a fost împărţit în fragmente, care au fost dăruite mai multor biserici, scrie Agerpres. 

Dezlegări la pește și vin, pe bandă rulantă, în Postul Crăciunului 2022 și controversa cu fructele de mare. Ce spune Dan Ciachir

Zilele cu dezlegare la pește pentru credincioși în Postul Crăciunului 2022 sunt în număr destul de mare, făcând din această perioadă una deloc grea pentru cei care țin post. Numărul de zile cu dezlegare pentru enoriași în Postul Crăciunului sunt 14.

Astfel, în fiecare zi de marți și de joi va fi dezlegare la ulei și la vin, iar sâmbăta și duminica va fi dezlegare la pește.

În situația în care sunt zile de sâmbătă sau duminică în perioada 20-24 decembrie, enoriaşii nu au dezlegare la peste, ci doar la untdelemn şi vin. Mai mult, dacă în zilele de luni, miercuri sau vineri, este sărbătoare cu cruce neagră, atunci credincioșii pot consuma ulei și vin. Și în zilele de sărbătoare marcate în calendar cu cruce roșie va fi dezlegare la pește.

Dan Ciachir: Nașterea Domnului e o sărbătoare a bucuriei

Dan Ciachir, scriitor și publicist, a explicat care sunt motivele care stau în spatele acestui post mai ușor, în care există 14 dezlegări la pește și 11 dezlegări la vin. Astfel, vor fi dezlegări la pește în zilele de 21, 26, 27 și 30 noiembrie și 3, 4, 5, 6, 10, 11,  12, 13, 17 și 18 decembrie și dezlegări la vin și untdelemn în zilele de 15, 17, 22, 24 și 29 noiembrie și 1, 7, 8, 13, 20 și 22 decembrie:

„Dezlegările la pește sunt în număr de 14 și, mai  nou, fructele de mare sunt considerate post. La noi, sunt considerate de vreo 30 de ani, iar în Grecia de vreo 60. Vorbesc aici de calmar, caracatiță, etc. Acestea sunt considerate mâncare de post, dar nu miercurea și vinerea (...)“, a spus, pentru DC News, scriitorul și publicistul Dan Ciachir (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel