Data actualizării:
Data publicării:

Brașov. Primul autobuz FĂRĂ ȘOFER va intra în testare

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Brașovul în cadrul proiectului „Smart urban mobility involving autonomous vehicles”
Brașovul în cadrul proiectului „Smart urban mobility involving autonomous vehicles”

Brașovul este unul dintre cele trei orașe din Europa selectate pentru a testa un autobuz de transport public de persoane autonom, adică fără șofer, în cadrul proiectului „Smart urban mobility involving autonomous vehicles”.

Alegeri prezidentiale 2024

Primăria Brașov a anunțat că  în cadrul proiectului „Smart urban mobility involving autonomous vehicles” (Mobilitate urbană inteligentă utilizând vehicule autonome), depus pentru finanțare la Uniunea Europeană, va fi testat primul autobuz fără șofer.

Proiectul, care poate primi o finanțare nerambursabilă din partea Uniunii Europene de maxim un milion de euro, își propune să testeze și să prezinte publicului servicii de mobilitate cu vehicule autonome de transport persoane de tip navetă (shuttle) în minim 10 orașe europene.

Acest proiectul se derulează cu sprijinul companiei Siemens, iar cele 10 orașe implicate în acest proiect sunt Barcelona, Brașov, Braunschweig (Germania), Budapesta, Debrecen (Ungaria), Helmond (Olanda), Pavia (Italia), Sant Cugat del Valles (lângă Barcelona), Saue Vallavalitsus (Estonia) și Sfântu Gheorghe.

Dintre cele 10 orașe, testarea efectivă se va face în trei dintre acestea, printre care și Brașovul, anunță Primăria orașului.

Pe baza rezultatelor proiectului, orașele europene ar trebui să poată să se adapteze și să adopte politici de mobilitate urbană inteligentă, și să crească importanța utilizării modurilor alternative de transport efectuat cu facilități și flote de vehicule ecologice eficiente, adaptate mediului urban.

Sistemele de navigație  și detecție combină combină tehnologii precum senzorii Lidar

Un astfel de vehiculul autonom are capacitatea de a percepe mediul înconjurător, în toată complexitatea sa, cu ajutorul senzorilor, de a prelucra datele primite și de a acționa în mod corect în funcție de datele primite. Sistemele de navigație și detecție ale vehiculului autonom combină tehnologii precum senzorii Lidar (măsurarea distanțelor cu laser), camere video, GPS RTK (real-time kinematic GPS) , IMU (sisteme de măsurare inerțiale) și odometrie.

În cadrul acestui proiect, parteneri din mediul public și privat, din industrie, zona academică, cercetare și autorități locale vor lucra împreună atât pentru asigurarea unui progres tehnologic și funcțional, cât și pentru conștientizarea și îmbunătățirea înțelegerii publicului călător asupra acestui tip de transport. Din România, pe lângă operatorul de transport local din Brașov, RATBV, din acest proiect mai fac parte Universitatea Transilvania și, la invitația municipalității din Brașov, operatorul de transport din Sfântu Gheorghe, informează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel