Brânza românească, excelent produs de export
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
România intră în lumea fabricanţilor de brânzeturi fine. Câţiva fermieri din Cluj au salvat reţeta unui tip de brânză care se produce într-o peşteră, iar acum o vând cu succes în Spania, Anglia, Germania, sau Austria.

Câţiva fermieri duc mai departe reţeta care se păstrează de mai bine de un secol. Cea mai cunoscută este brânza de Năsal, potrivit ştirileprotv.ro. În peştera de la Țaga trăieşte o bacterie unică în Europa, care ajută la fermentarea brânzei.

„Este o brânză care nu poate fi făcută în sistem industrial. Se lucrează în sistem de manufactură. Dacă astăzi intră laptele în fabrică, în cel mai fericit caz în 30 de zile iese în formă de produs.”, a spus Dan Țandea, administratorul fabricii de brânzeturi.

Prețul pe kg variază între 32 și 200 de lei

În localitatea Cund, din judeţul Mureş, un tânăr maturează într-un beci special amenajat o brânză după reţetele ciobanilor din Alpii Elveţieni. Din 100 de litri de lapte ies doar 10 kilograme de brânză, iar produsul are un real succes în străinătate.

Secretul acestor brânzeturi este că sunt realizate manual şi măturate tradiţional, fără ca învechirea lor să fie forţată. Preţurile pleacă de 32 de lei pentru un kilogram şi pot să ajungă până la 200 de lei, notează Capital.ro.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel