
Bucăți de brânză halloumi datând de 2.600 de ani, împreună cu o serie de alte artefacte, au fost găsite într-o zonă din Saqqara de către cercetătorii egipteni la ultima expediție a Ministerului Antichităților. Artefactele au fost inscripționate cu o scriere egipteană antică numită Demotic, care se găsește pe piatra Rosetta și datează din timpul dinastiilor egiptene a 26-a și a 27-a (664-404 î.Hr.).
Blocuri mari de brânză halloumi, care se face din lapte de capră și de oaie și are o textură „ațoasă”, au fost găsite în interiorul unor vase mari.
Aceasta aproape că atinge titlul de cea mai veche brânză din lume, deși acel premiu râvnit revine unei bucăți vechi de 3.200 de ani descoperită în 2018. Din păcate, brânza nu este ca vinul sau whisky-ul și nu se îmbunătățește peste ani.
Halloumi a fost populară în zonele mediteraneene de est din secolul al XVI-lea, deși nu este clar când a fost făcută prima astfel de brânză. Egiptenii antici au numit brânza albă „Haram” înainte ca, în perioada coptă, denumirea să fie schimbată în „Haloum”. De aici provine și numele actual halloumi.
Zona în sine a devenit un tezaur de artefacte și morminte egiptene antice începând cu 2018. Misiunea a descoperit un mormânt unic al preotului Wahiti, șapte morminte săpate în stâncă și multe figuri și statui din antichitate. În 2020, echipa de arheologi a descoperit, de asemenea, peste 100 de sicrie din lemn, împreună cu 40 de statui ale zeului Saqqara, scrie IFL Science.
Descoperire misterioasă în orașele antice mayașe. Niveluri incredibil de ridicate de mercur
Cu mult înaintea venirii conchistadorilor din ținuturile îndepărtate, culturile Maya utilizau pe solul centrelor lor urbane mercur. Nivelurile elementului sunt atât de mari în unele zone, încât cercetătorii sunt sfătuiți să se pregătească pentru a-și salva sănătatea.
„Poluarea cu mercur din mediul înconjurător se găsește de obicei în zonele urbane și peisajele industriale contemporane”, spune Duncan Cook, geoarheolog la Universitatea Catolică Australiană și autor principal al unei analize a moștenirii de mediu a Maya.
Împreună cu o echipă de cercetători din SUA și Marea Britanie, Cook a analizat seturi de date colectate din 10 situri arheologice Maya din perioada clasică și împrejurimile acestora, care au inclus măsurători ale nivelului de mercur din mediu.
O comparație a citirilor din întreaga regiune a identificat șapte dintre situri în care s-a raportat cel puțin o zonă contaminată cu o concentrație de mercur care depășește sau este egală cu valorile de referință moderne pentru nivelurile toxice (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Ce să faci dacă nu reușești să slăbești. 9 sfaturi direct de la nutriționist: "Rămâi la 2 kg pierdute pe lună"
- Ea este Camelia, tânăra din Focșani găsită moartă într-o maşină. Era mamă a trei copii. Soțul femeii: Trebuia să fiu eu în locul tău - Foto
- HOROSCOP: Ce aduce Luna Plină în Berbec, din 29 septembrie. Cei mai afectați: Berbec, Rac, Balanță și Capricorn
- Ciolacu, anunțul zilei despre creșterea pensiilor
- Răzvan Pascu recunoaște tot după ce ”savanta” Olivia Steer a mărturisit că prietenii săi au luat enteroviroză de la dârele albe lăsate de avion
- Alex Velea, adus la Jilava. Cum a ajuns artistul în spatele gratiilor
- Horoscop 25 septembrie: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care "se vinde", astăzi. Alta încasează bani grămadă
- Nouă decizie în cazul lui Călin Donca, după ce omul de afaceri a depus contestație pentru a fi lăsat în libertate
- Un preot a sedat și agresat sexual mai multe femei, totul în timp ce filma
- Azur a cântat din nou pentru brăileni, după 10 ani. Nelu Vlad a lansat, în premieră, piesa "Podul lui Tudose", dedicată Podului de peste Dunăre