Data publicării:

Brăila - Se deschide cea de XII-a ediţie a Memorialului 'Maria Albuleţ'

Autor: Sebastian Florea | Categorie: Sport
WhatsApp

Federaţia Română de Şah, cu sprijinul Primăriei Municipiului Brăila, organizează tradiţionala competiţie feminină de şah Memorial "Maria Albuleţ", eveniment care se va deschide miercuri, 2 octombrie, şi se va desfăşurat până pe 10 octombrie.

Competiţia, aflată la cea de-a XII-a ediţie, se va desfăşura şi în acest an sub forma unui turneu open internaţional feminin cu 9 runde, oferind posibilitatea obţinerii de norme de Mare Maestră şi de Maestră Internaţională.

Deschiderea festivă a turneului va avea loc miercuri, începând cu ora 15:00, la Casa "Petre Ştefanescu Goanga", în prezenta reprezentanţilor Primăriei Municipiului Brăila şi ai Federaţiei Române de Şah.

La turneu participă marile maestre internaţionale Elena-Luminiţa Cosma (România), Evghenia Doluhanova (Ucraina), Svetlana Petrecko (Republica Moldova) şi Marina Makropoulou (Grecia).

Participă, de asemenea, maestrele internaţionale Anastasia Rahmangulova (Ucraina), Andreea-Cristiana Navrotescu (Franţa), maestra Federaţiei Internaţionale de Şah Andreea-Marioara Cosman şi candidatele de maestre F.I.D.E. Denisa-Andreea Bucur, Dariana-Gabriela Didiliuc, Maria Anghel şi Lia-Alexandra Maria.

Director de turneu este maestrul F.I.D.E. Nicola Doroftei, iar arbitrajul va fi asigurat de arbitrul internaţional Sebastian Volcinsche şi arbitra anti-cheater Laura Doroftei.

După terminarea concursului se va disputa şi ediţia pentru copii a Memorialului, la o dată care va fi anunţată ulterior.

Memorialul Maria Albuleţ urmăreşte promovarea şahului şi omagierea celei care a fost Marea Maestră Internaţională dr. Maria Albuleţ, cea mai puternică jucătoare româncă de şah a anilor '50.

Triplă campioană naţională în 1951, 1956 şi 1957, Maria Albuleţ a obţinut împreună cu Margareta Teodorescu titlul de vicecampioană olimpică în anul 1957.

La Olimpiada de şah din Olanda din anul 1957, România, cu cele două jucătoare într-o formă foarte bună, a cucerit medalia de argint, având acelaşi punctaj cu formaţia campioană, Rusia. Tot la aceeaşi competiţie, Maria Albuleţ, care a jucat la masa unu, a obţinut locul al doilea în concursul individual.

O altă performanţă a Mariei Albuleţ datează tot din anul 1957, când a obţinut locul întâi la turneul zonal de la Cracovia, succes care i-a permis să acceadă la turneul candidatelor, competiţie în urma căreia se desemnau jucătoarele care urmau să se confrunte pentru titlul mondial de şah.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel