Botoșani: 15 persoane au rămas fără locuințe din cauza incendiilor din zilele de ger
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Incendii în zilele de ger, la Botoșani / Imagine de Myriams-Fotos de la Pixabay
Incendii în zilele de ger, la Botoșani / Imagine de Myriams-Fotos de la Pixabay
ISU Botoșani a anunțat astăzi că 15 persoane au avut de suferit în ultimele patru zile și nu numai din cauza gerului, ci și a incendiilor care le-au afectat locuințele.

Majoritatea evenimentelor cu foc s-au produs din cauza coșurilor de fum necurățate sau neprotejate termic față de materialele combustibile, scrie stiri.botosani.ro.

În ciuda temperaturilor scăzute, pompierii botoșăneni au intervenit prompt, reuşind să stingă incendiile înainte ca acestea să producă pagube materiale însemnate.

Coşurile de fum defecte, neprotejate sau necurăţate se află printre cele mai frecvente cauze care generează incendii la Botoşani, în sezonul rece şi nu numai.  

Cele mai multe evenimente ar putea fi prevenite dacă s-ar respecta o serie de reguli şi măsuri de prevenire şi stingere a incendiilor. De aceea este bine de ştiut că sobele folosite pentru încălzit pe timp de iarnă şi cele folosite pentru preparatul hranei, trebuie să aibă coşuri pentru evacuarea fumului executate din cărămidă pe fundaţie proprie.

La trecerea prin planşeele executate din lemn sau alte materiale combustibile, pereţii coşului de evacuare trebuie să aibă grosimea de minim 25 cm. Pe porţiunea din spaţiul podului, coşurile vor fi tencuite şi văruite. Sobele metalice (fără acumulare de căldură) trebuie să fie amplasate pe un postament izolator din cărămidă. Atât sobele metalice, cât şi burlanele vor fi amplasate la distanţă de cel puţin 1 m faţă de pereţii construiţi din lemn, uşi şi alte elemente care se pot aprinde cu uşurinţă.

Burlanele sobelor metalice folosite pentru încălzire nu vor fi scoase prin planşee şi acoperişuri combustibile, ci vor fi racordate în mod obligatoriu la coşuri din zidărie de cărămidă. Coşurile, indiferent de construcţia lor, se vor curăţa de zgură o dată la cel mult două luni de funcţionare”, au explicat reprezentanții ISU de la Botoșani.

Sursă: stiri.botosani.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel