Data publicării:

Bostan: Nu există expertiză suficientă la nivel guvernamental pentru comunicare inteligentă cu administraţia locală pe Smart City

Autor: Sebastian Florea | Categorie: Politica
WhatsApp

La nivel guvernamental nu există expertiză suficientă pentru o comunicare inteligentă cu administraţia locală în privinţa conceptului Smart City, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Marius Bostan, iniţiator al Dezbaterii Naţionale Smart City 2017-2020 şi Alba Iulia Smart City.

'Avem un Ghid pentru Smart City încă din anul 2016. Fac un apel să trimiteţi către Ministerul Comunicaţiilor propunerile şi sugestiile dvs., industria. Sunt convins că dacă ministerul ar primi de la toată industria opinii pe acest domeniu sau ce ar trebui să facă, nu ar fi un lucru rău. Din păcate, nu există expertiză suficientă la nivel guvernamental pentru a aduce un suport, o comunicare inteligentă cu administraţia locală şi pentru încurajarea lor de a o lua pe acest drum. Părerea mea este că nu banii nu sunt o barieră. Sunt foarte multe proiecte europene în care încap tehnologii inteligente şi, în acelaşi timp, există şi multă tehnologie care nici nu costă foarte mult, dar care, din păcate, nu este adoptată', a afirmat Bostan.

Acesta a adăugat că, în momentul de faţă, aplicaţiile şi sistemele de comunicaţii deservesc aproape toate domeniile despre care se discută în dezvoltarea unui oraş.

'Dacă vorbim despre Smart City, prima dată ne gândim la senzorii care culeg date, la sistemele de comunicaţii care fac ca acest date să poată fi strânse şi comunicate uşor şi aduse în servere, la software. Asta indiferent de verticale, de domeniu. În momentul de faţă, aplicaţiile şi sistemele de comunicaţii deservesc cam toate domeniile despre care discutăm în dezvoltarea unui oraş. Nu trebuie, însă, să uităm niciodată scopul: îmbunătăţirea vieţii cetăţeanului, dezvoltarea economică şi crearea unui mediu cât mai bun într-un oraş. Deja conceptul se dezvoltă şi, datorită legăturilor urbane, aceste sisteme de lărgesc', a spus fostul ministru al Comunicaţiilor.

La jumătatea anului trecut, a avut loc prima întâlnire a Grupului de lucru pentru elaborarea Strategiei Naţionale pentru Smart City. Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) coordonează această entitate. Ministerul Comunicaţiilor a lansat, la finele anului 2016, spre consultare publică, Ghidul Smart City pentru România, un instrument de evaluare a comunităţilor şi de bune practici internaţionale, soluţii şi tehnologii inteligente care, aplicate la nivel local şi regional, pot transforma comunităţile în oraşe inteligente, cu acces liber la produse şi servicii de calitate, cu sisteme de sănătate şi educaţie moderne, precum şi cu administraţii publice transparente, care să guverneze împreună cu cetăţeanul.

Termenul de Smart City este utilizat pentru a desemna oraşele care apelează intensiv la tehnologiile noi 'tip smart' dedicate îmbunătăţirii serviciilor publice, creşterii nivelului de confort al cetăţenilor din localităţile urbane şi rurale, eficientizării consumurilor de resurse şi reducerii cheltuielilor pe termen mediu şi lung. Reprezentanţi ai administraţiilor locale şi experţi din companiile de tehnologie sunt prezenţi, joi, la Dezbaterea Smart City 2017- 2020, eveniment aflat la cea de-a VIII-a ediţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel