Boris Nemțov încă îl bântuie pe Putin. 3 organizații pentru drepturile omului, declarate inderizabile în Rusia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Într-o mișcare ce sporește tensiunile dintre Rusia și Occident, Ministerul rus al Justiției a anunțat miercuri desemnarea a trei organizații străine drept „indezirabile”. Această etichetă le interzice efectiv activitatea pe teritoriul Federației Ruse.

Ministerul rus al Justiției a anunțat miercuri că a etichetat trei organizații străine drept „indezirabile”, interzicându-le astfel activitatea pe teritoriul Federației Ruse, potrivit The Moscow Times. Organizațiile vizate sunt:

  • Fundația Boris Nemțov pentru Libertate;
  • Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate;
  • Centrul pentru Libertăți Civile din Ucraina.

Eticheta „indezirabil” are consecințe serioase. Ea obligă organizațiile să își înceteze toate activitățile desfășurate în Rusia. În plus, persoanelor fizice și mass-mediei din Rusia le este interzisă republicarea sau distribuirea conținutului produs de aceste organizații.

Această decizie vine pe fondul tensiunilor sporite dintre Rusia și Occident, în special în contextul războiului în curs din Ucraina.

  • Centrul pentru Libertăți Civile din Ucraina, laureat al Premiului Nobel pentru Pace din 2022 (alături de Ales Bialiatski, activist pentru drepturile omului din Belarus aflat în detenție, și organizația rusă pentru drepturile omului Memorial), a jucat un rol esențial în documentarea presupuselor crime de război comise de forțele rusești în Ucraina.
  • Fundația Boris Nemțov pentru Libertate, înființată în Germania în noiembrie 2015 de către Zhanna Nemțova (fiica criticului Kremlinului asasinat, Boris Nemțov), militează pentru drepturile omului, educație și libertate.

La sfârșitul anilor '90, Boris Nemțov era considerat favorit să-l succeadă pe Elțîn la conducerea Rusiei, însă a pierdut această șansă în fața lui Vladimir Putin. Liberalul a devenit din acel moment unul dintre cei mai vocali și influenți contestatari ai regimului Putin. Funcția care i-a adus notorietate lui Nemțov fost cea de guvernator al regiunii Novgorod, în perioada Elțîn. În 2003, politicianul s-a retras din Camera Inferioară a Parlamentului Rusiei, Duma, pentru a fonda și conduce mai multe organizații și partide de opoziție, ultimul numindu-se Partidul Republican al Rusiei - Partidul Libertății Poporului. Boris Nemțov a fost împușcat de patru ori în piept chiar lângă unul dintre zidurile Kremlinului, transmite presa rusă. Mai mulți bărbați au coborât dintr-o mașină și au deschis focul asupra lui Nemțov.

  • Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate, creată în 1958, își propune să promoveze educația politică liberală la nivel global.

Ministerul rus al Justiției nu a oferit nicio explicație pentru desemnarea acestor organizații drept „indezirabile”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel