Urmărește emisiunea live
Boris Johnson va interzice prin lege prelungirea Brexit mai departe de anul 2020
Data publicării:
Autor: Cătălin Șerban
WhatsApp
Boris Johnson
Boris Johnson
Premierul britanic Boris Johnson vrea să interzică prin lege orice prelungire dincolo de anul 2020 a perioadei de tranziţie ce va urma ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană la 31 ianuarie.

  'Săptămâna trecută, alegătorii au votat pentru un guvern care să realizeze Brexitul şi să permită acestei ţări să meargă înainte. Şi este exact ceea ce avem intenţia să facem încă din această săptămână', a indicat o sursă din Downing Street 10.

'Programul nostru indică în mod clar că nu vom extinde perioada de tranziţie şi că noua lege de aplicare a acordului de retragere va interzice legal guvernului să accepte orice prelungire' dincolo de 2020, a adăugat sursa citată.

Perioadă de tranziție până la finalul lui 2020

Liderul conservator, al cărui partid a obţinut o majoritate clară, va prezenta vineri în Camera Comunelor legea de aplicare a acordului negociat cu Bruxellesul privind ieşirea ţării din UE la 31 ianuarie 2020. Acest compromis prevede o perioadă de tranziţie până la finalul lui 2020, ce poate fi prelungită până la doi ani, pentru evitarea unei rupturi brutale şi haotice pentru economie, dacă părţile nu se înţeleg să încheie în acest inteval un acord asupra viitoarei lor relaţii comerciale.

Pentru această perioadă de tranziţie, în care britanicii vor continua să aplice regulile europene, Londra va trebui să formuleze o cerere înainte de 1 iulie 2020. Acordul de retragere din UE va fi primul text ce va fi examinat de parlament în nou sa componenţă, după depunerea jurământului de loalitate faţă de Coroană de către cei 650 de deputaţi nou aleşi.

Adoptarea sa ar urma să se încheie înainte de sărbători, permiţând Parlamentului European să ratifice textul şi să ridice ultimele obstacole din calea 'divorţului' după 47 de ani de relaţii dificile cu Londra. În ce priveşte forma pe care o vor îmbrăca viitoarele relaţii între Bruxelles şi Londra, Boris Johnson doreşte, conform purtătorului său de cuvânt, un acord de liber schimb inspirat de cel încheiat între UE şi Canada.

Marţi, Camera Comunelor se va reuni pentru a-şi alege preşedintele ('speaker'), urmând, cel mai probabil, să-l reconfirme pe Lindsay Hoyle, laburist, ales la începutul lui noiembrie, cu o lună înaintea scrutinului legislativ, relatează AGERPRES.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel