Boris Johnson se întoarce în presă. Fostul premier, redactor șef
Potrivit unei știri difuzate luni de Sky News, fostul premier britanic Boris Johnson negociază cu trustul de presă The Telegraph pentru a prelua funcția de redactor-șef pentru ediția internațională a ziarului.
Aceasta ar marca o revenire majoră în jurnalism pentru un susținător al Brexit-ului, care și-a început cariera ca un corespondent eurosceptic la Bruxelles pentru același ziar la în anii '90. Johnson a fost, de asemenea, editor al revistei The Spectator și continuă să scrie o rubrică săptămânală de opinie pentru ziarul rival Daily Mail.
The Telegraph, un ziar preferat de electoratul conservator, este scos la vânzare după ce Camera Lorzilor a blocat efectiv o ofertă de cumpărare din partea fondului RedBird IMI, susținut de Emiratele Arabe Unite.
Sky News susține că Boris Johnson a discutat cu fostul său ministru de finanțe, Nadhim Zahawi, despre o funcție pe care ar putea să o ocupe după plecarea din guvern, mai precis angajarea la principalul ziar de dreapta din Marea Britanie. Se spune că Zahawi este implicat în negocieri pentru o investiție de 600 de milioane de lire sterline în trustul care editează ziarul The Telegraph și revista The Spectator.
Cei doi foști oficiali britanici au refuzat orice comentariu.
Dacă va fi numit, Johnson nu ar fi primul conservator de top care să obțină un post important în media. George Osborne, fost cancelar, a fost editorul ziarului Evening Standard între 2017 și 2020, după ce a părăsit guvernul.
Alexander Boris de Pfeffel Johnson, în vârstă de 56 de ani, a fost prim-ministru și lider al Partidului Conservator între 2019 și 2022. Anterior, a fost ministru de Externe, între 2016 și 2018 și primar al Londrei, între 2008 și 2016.
Johnson a urmat cursurile Colegiului Eton și ale Colegiului Balliol, Oxford. În 1989 a început să scrie pentru The Daily Telegraph, iar între 1999 și 2005 a fost editor al revistei The Spectator. A devenit membru al cabinetului din umbră al lui Michael Howard în 2001, dar a fost demis în 2004 pentru că ar fi mințit în legătură cu viața sa personală. După demisia lui Howard, a devenit membru al cabinetului din umbră al lui David Cameron.
A fost ales primar al Londrei în 2008 și a demisionat din Parlament pentru a-și lua în primire mandatul. A fost reales primar în 2012 și nu a mai candidat în 2016. La alegerile generale din 2015, a fost ales Camera Comunelor.
Johnson a fost o figură proeminentă în campania Brexit din 2016. După referendum, premierul Theresa May l-a numit ministru de Externe. El a demisionat din funcție în 2018, în semn de protest față de abordarea lui May privind Brexit-ul.
Johnson a succedat-o pe May ca prim-ministru. După ce a ajuns la un acord de retragere revizuit din UE, dar nu a reușit să obțină sprijinul parlamentar, Johnson a convocat alegeri generale anticipate pentru decembrie 2019, pe care le-a câștigat cu o victorie zdrobitoare. În timpul pandemiei COVID-19, guvernul său a introdus măsuri de lock-down și a aprobat un program național de vaccinare.
Ulterior s-a constatat că numeroase petreceri au avut loc la Downing Street în timpul lockdown-urilor naționale impuse de COVID-19, iar legile de distanțare socială au fost încălcate de 83 de persoane, inclusiv de Johnson, care în aprilie 2022 a primit o amendă pentru aceste contravenții.
În iunie 2022, a cerut un vot de încredere parlamentarilor conservatori, pe care l-a câștigat, dar, o lună mai târziu, dezvăluirile legate de numirea lui Chris Pincher într-o funcție din Partidul Conservator, în timp ce erau cunoscute acuzațiile de conduită sexuală neadecvată împotriva acestuia, au dus la o demisie în masă a membrilor guvernului și la anunțul lui Johnson că demisionează din funcția de prim-ministru. A fost succedat în funcția de prim-ministru de Liz Truss, fostul său ministru de externe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News