Boris Johnson este încrezător că Ucraina va recupera teritoriile capturate de Putin
Premierul britanic Boris Johnson i-a transmis marţi preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în cursul unei convorbiri telefonice, că întreaga comunitate internaţională "este în spatele Ucrainei" şi că armata ucraineană mai poate încă 'recupera' teritoriul capturat recent de Rusia, relatează EFE şi Reuters.
Boris Johnson a avut în cursul dimineţii o convorbire la telefon cu Volodimir Zelenski 'pentru a-l informa în legătură cu progresele şi discuţiile purtate la (summiturile) G7 şi NATO de săptămâna trecută', a indicat o purtătoare de cuvânt a guvernului britanic într-un comunicat.
La rândul său, 'preşedintele Zelenski a detaliat situaţia actuală din Ucraina şi ultimele cuceriri ale ruşilor, iar premierul l-a informat despre cele mai noi echipamente militare britanice, cum ar fi zece sisteme de artilerie autopropulsată şi muniţie, care vor ajunge în zilele şi săptămânile următoare' în Ucraina, menţionează comunicatul.
"Comunitatea internaţională este în spatele Ucrainei", a afirmat Boris Johnson în timpul acestei convorbiri telefonice, în cursul căreia şi-a exprimat convingerea că 'armata ucraineană ar putea recuceri teritoriul recent capturat de către forţele (preşedintelui rus Vladimir) Putin'.
Referitor la cereale, ambii lideri au subliniat importanţa 'de a le scoate cât mai repede posibil din Ucraina', iar Boris Johnson a dat asigurări că Marea Britanie continuă să lucreze îndeaproape cu alţi parteneri asupra următoarelor etape şi că este pregătită să ajute în orice mod posibil în această problemă.
De asemenea, cei doi lideri au abordat cazurile unor cetăţeni britanici care luptau de partea forţelor ucrainene, dar 'au fost capturaţi de trupele ruse în ultimele luni'.
În ceea ce priveşte Conferinţa privind restabilirea şi reconstrucţia Ucrainei, desfăşurată în urmă cu o zi la Lugano (Elveţia), 'premierul salută planurile de reconstrucţie a Ucrainei', menţionând că 'aşteaptă cu nerăbdare' să găzduiască un eveniment similar anul viitor în Marea Britanie, conform EFE, scrie Agerpres.
Bărbații ucraineni cu vârste între 18 și 60 de ani nu mai au voie să plece din localitatea de reședință
Ministerul ucrainean al Apărării le-a interzis bărbaţilor care au vârsta de înrolare în armată să își păsăsească localitățile de reședință, Statul Major al armatei cerând înţelegere pentru această decizie într-o postare pe Facebook.
Ordinul are la bază o lege din anul 1992 privind mobilizarea. Astfel, bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani au nevoie de permisiunea comisariatului lor militar local pentru a putea părăsi districtul unde sunt înregistraţi. Controale se desfăşoară în special la graniţele districtelor şi la limitele localităţilor.
Respectiva postare pe Facebook a atras în scurt timp sute de comentarii negative. Ministerul Apărării este acuzat acolo de „idioţenie”, în timp ce unii atrag atenţia că decizia acestuia ar putea încuraja corupţia din cadrul comisariatelor militare, iar alţii se tem de amplificarea haosului economic, întrucât şoferii de camioane şi autobuze nu-şi vor mai putea desfăşura activitatea, scrie DPA.
Numeroşi ucraineni nu locuiesc la adresa unde sunt înregistraţi în acte. În urma invaziei ruse, zeci de mii de bărbaţi care au vârsta de încorporare au fugit în zone mai sigure din vestul Ucrainei.
După declanşarea războiului şi declararea legii marţiale în luna februarie, bărbaţii ucraineni cu vârste între 18 şi 60 de ani nu mai au dreptul să părăsească ţara. Cu toate acestea, gărzile de frontieră reţin cu regularitate bărbaţi care încearcă să treacă graniţa în Republica Moldova sau în statele UE vecine.
În acest timp, pe frontul din estul ţării, după ce au pierdut şi oraşul Lisiceansk din provincia Lugansk, trupele ucrainene încearcă să oprească înaintarea rusă către vest şi către două oraşe din provincia învecinată Doneţk, Sloviansk şi Kramatorsk.
În zona oraşului Siversk, între Lisiceansk şi Sloviansk, armata ucraineană pare să încerce stabilirea unei linii defensive între această localitate şi oraşul Bahmut, situat mai la sud. Locuitori ai acestuia intervievaţi de AFP vorbesc despre bombardamente tot mai intense în ultimele zile, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News