Boris Johnson, atacat din toate părțile. Lidera Scoției: Vrem să ieșim din Marea Britanie și să intrăm în NATO, ca țară independentă
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Criza europeană provocată de războiul Rusiei în Ucraina face ca voința de independență a Scoției să fie mai importantă. Guvernul de acolo cere să-și joace „pe deplin rolul” în asigurarea stabilității și securității în Europa ca eventual membru al NATO, potrivit liderei Nicola Sturgeon, într-un interviu marți.

Sturgeon, vorbind cu The Associated Press, a avertizat, de asemenea, că îndepărtarea dorită a Scoției de la rolul său în producția de petrol și gaze din Marea Nordului, care dăunează climei, va fi o provocare, după independența, chiar dacă le va oferi scoțienilor un cuvânt important de spus cu privire la puțurile din Marea Nordului.

Ea a mai spus că există un „sprijin copleșitor” în Scoția pentru a deveni o națiune complet independentă și a adera la NATO.

„Deoarece poziția geografică a Scoției, într-o parte cheie a Atlanticului de Nord, înseamnă că aceasta ar fi esențială pentru securitatea noastră”, a spus Sturgeon pentru AP.

Invazia Ucrainei de către Rusia a galvanizat o remodelare a securității, energiei și alianțelor economice ale Europei și a unit democrațiile europene mai puternic decât înainte. Finlanda și Suedia și-au anunțat, de asemenea, intenția de a se alătura blocului de securitate NATO.

O Scoție care este independentă de Regatul Unit ar indica mai multe decizii pentru NATO cu privire la posibilitatea unei extinderi mai mari.

„Este petrolul Scoției”

Sturgeon, primul ministru al țării, a realizat în prima ei călătorie în Statele Unite după lockdown-ul pandemiei. Vizita ei în SUA se concentrează pe tranziția internă rapidă a Scoției către energia regenerabilă și pe întâlnirile cu membrii Congresului. În 2020, Scoția și-a generat aproape toată energia electrică din surse regenerabile.

Sturgeon a spus „da” când a fost întrebată dacă guvernul ei încă plănuiește un nou referendum privind independența Scoției până anul viitor, după ce alegătorii scoțieni l-au respins cu 55%-45% pe cel din 2014. Acesta a fost „mandatul foarte ferm” al guvernului ei din partea alegătorilor, a spus ea.

Partidul Național Scoțian al lui Sturgeon a urcat la putere parțial pe baza unui slogan din anii 1970- „Este petrolul Scoției”- subliniind cererile pentru mai multe beneficii asupra cotei Scoției din producția de petrol și gaze din Marea Nordului din Marea Britanie.

Sturgeon, al cărei guvern a găzduit anul trecut conferința globală a ONU privind schimbările climatice de la Glasgow, a subliniat marți hotărârea Scoției de a fi lider în îndepărtarea producției de petrol și gaze care distrug clima. Dar ea nu a oferit nicio garanție că o Scoție independentă își va reduce cota din producția de petrol și gaze mai repede decât plănuiește acum.

Aceasta a respins argumentele unor oponenți ai independenței Scoției conform cărora despărțirea de Regatul Unit ar slăbi Marea Britanie și alianța de securitate generală a Vestului într-un moment de criză pe continent, având în vedere războiul Rusiei în Ucraina.

„Cu toate provocările”, a spus Sturgeon, „este mai important ca Scoția să își joace pe deplin rolul în găsirea soluțiilor la provocările cu care se confruntă lumea”.

„Și independența ne echipează mai bine pentru a face asta”, a spus Sturgeon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel