Boris Johnson, aşteptat în faţa comisiei parlamentare de anchetă să dea socoteală cu privire la petrecerile din pandemie
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
 Fostul premier britanic Boris Johnson va depune mărturie la 22 martie în faţa comisiei parlamentare de anchetă în legătură cu petrecerile desfăşurate în pandemie la reşedinţa oficială din Downing Street, cu încălcarea regulilor anti-COVID-19, investigaţie ce face să planeze un nor negru asupra viitorului său politic, transmite marţi AFP, citând un anunţ făcut de comisie. 

Împins la demisie vara trecută de o succesiune de scandaluri, în primul rând aşa-numitul 'partygate', Boris Johnson se află sub o anchetă care, dacă va concluziona că fostul prim-ministru a minţit parlamentul, riscă să îl coste locul de deputat.

Ancheta trebuie să stabilească dacă Boris Johnson a minţit Camera Comunelor, mai ales atunci când a declarat în faţa deputaţilor, în decembrie 2021, că 'toate regulile au fost respectate tot timpul'.

Într-un raport intermediar publicat la data de 3 martie, detaliind explicaţiile pe care ancheta va încerca să le obţină de la fostul premier, comisia subliniază că elementele pe care le-a cules 'sugerează puternic' că încălcările regulilor anti-COVID trebuiau să fie 'evidente' pentru Boris Johnson.

Acesta a răspuns într-un comunicat că nu există 'nicio dovadă în raport' că el ar fi înşelat 'în cunoştinţă de cauză' parlamentul.

'Am crezut că, implicit, aceste evenimente (care au avut loc la reşedinţa din Downing Street) erau în limitele regulilor şi nimeni nu mi-a spus contrariul, nici înainte şi nici după aceea', s-a apărat Johnson puţin mai târziu într-un interviu la televiziune.

După trecerea pasageră a lui Liz Truss prin Downing Street, Boris Johnson a renunţat în cele din urmă să încerce revenirea la putere, lăsându-i cale liberă lui Rishi Sunak.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel