Bookfest 2023, Gabriel Gafița lansează Diplomat în Oropingo
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Sâmbătă, 27 mai 2023, de la ora 18.00, pe scena Arca de la Târgul de carte Bookfest (Complexul Expozițional Romexpo, Pavilionul B2), va avea loc lansarea romanului Diplomat în Oropingo de Gabriel Gafița; cartea va fi prezentată de Grete Tartler și va fi urmată de o sesiune de autografe la standul editurii Junimea.

„Cititorul va găsi în această carte multe ingrediente inedite: o lovitură de stat, un eroism aparent perdant, o evadare pe jumătate, o dragoste scurtă ca împlinire, dar cu consecințe îndelungate, o prietenie nedezmințită, o birocrație care sufocă pornirile empatice, o dictatură absurdă și ridicolă, dar și solidaritate umană de unde te aștepți cel mai puțin. Eroul central, un ambasador, nimerește fără voia lui în mijlocul unei crize imposibile. Într-o fracțiune de secundă va trebui să decidă dacă salvează destinul altora sau dacă lasă fatalitatea să-și încaseze prețul. Va putea el recunoaște că acționează de unul singur sau va fi nevoit să lase a se înțelege că se bazează pe sprijinul țării sale? Cu va fi mai credibil: pe cot propriu sau ca exponent al unei instituții structurate?
Autorul lasă multe întrebări fără răspuns, astfel încât cititorul să-și formuleze propria părere: este eroismul o formă de insubordonare? Este asumarea riscului personal acceptabilă la nivel de țară? Poate fi responsabilitatea asumată individual scânteia pentru angajamentul colectiv?

Receptări critice pozitive 

„Semnalăm astăzi unul dintre cele mai bune romane apărute în ultima vreme. E semnat de Gabriel Gafița, fost diplomat care s-a apucat de mult de literatură, iar în ultimul timp a publicat intens. E o poveste care se petrece în lumea diplomației, domeniu care este foarte cunoscut autorului și pe care îl privește fără îngăduință, dezvăluindu-ne, dacă mai aveam vreo speranță, micimea oamenilor care ajung în funcții înalte și, în acest domeniu, incompetența, nepotismul, indiferența față de orice nu le poate aduce profit personal și, mai ales, cumplita birocrație.
...Un roman foarte bine scris, plin de tensiune, de la un moment încolo aproape un roman polițist...”

Stelian Țurlea
Mediafax.ro, O carte pe zi, 5 mai 2023

„...Veți afla cam cum se pune problema în diplomație și cum poți eșua victorios sau poți ieși victorios pierzând totuși...”

Vasile Popovici
Observator cultural, 5-11 aprilie 2023
arată un comunicat al organizatorilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel