Bomboană otrăvită, de la Veneția pentru Băsescu. Când poate începe o nouă suspendare
Românii își vor lua la revedere de la Aspazia Cojocaru în vara anului 2013, dar cei care au suferit la referendum nu au motive de bucurie. Trei judecătorti CCR își încheie mandatul în anul următor, printre aceștia aflându-se și judecătoarea care a înclinat balanța în favoarea lui Traian Băsescu, cu o explicație devastatoare (”nu vreau să fac pușcărie”).
Președintele iese întărit, însă, din schimbările de la CCR. Motivul: pe lângă Aspazia, părăsesc Curtea Ion Predescu și Acsinte Gaspar. Iar președintele face o numire, Parlamentul celelalte două. Astfel, în CCR vor fi cinci judecători numiți de Traian Băsescu personal, sau de Parlament- în timpul majorității PDL, și doar patru ”useliști”. Dacă luăm în calcul și votul ”udemeristului” Puskás Valentin-Zoltán, președintele și Opoziția ar face chiar o majoritate calificată, de 6 la 3.
Noua Constituție-întoarcere la referendum
Surse DeCe News ne-au confirmat că USL va încerca să schimbe Constituția în prima legislatură, pentru a nu pierde majoritatea de două treimi și sprijinul popular pentru o astfel de măsură. Profesorul Cristian Pârvulescu, de la ProDemocrația, consideră că va fi greu de obținut cvorum la referendumul de aprobare a noii Constituții, de aceea, înainte, trebuie modificată Legea Referendumului.
”În 2003, a mai fost chemată populația la un referendum pentru modificarea Constituției, spune prof. Pârvulescu. Exemplul ne arată că este un demers cu riscuri. Atunci a început erodarea regimului Adrian Năstase. S-a înregistrat un grad ridicat de absenteism, deși miza era integrarea europeană. Guvernul a făcut mari eforturi, și-a consumat din capitalul de imagine. Oamenii nu se opuneau schimbărilor, ci sancționau clasa politică, dădeau un vot negativ Puterii din acea perioadă. Acum, dacă se menține cvorumul, aproape sigur nu va putea fi adoptată o nouă lege fundamentală, dacă se înlătură, avem o problemă de legitimitate”.
Băsescu nu poate evita înlăturarea cvorumului
O nouă lege a referendumului nu poate fi împiedicată, în principiu, de Traian Băsescu. Președintele ar putea refuza să promulge legea, trăgând de timp până se schimbă situația la CCR. În cel mai bun caz poate împinge adoptarea noii Constituții spre finalul anului. Demersul ar putea fi sancționat, însă, cu o nouă suspendare, iar președintele interimar va promulga legea care elimină cvorumul.
Argumentul pentru modificare este dat chiar de către Comisia de la Veneția, pe care presa portocalie o invocă acum cu satisfacție. Raportul Comisiei asupra situației de la referendumul din iulie 2012 este critic la adresa Guvernului și a a majorității parlamentare, de aceea, pedeliștii l-au considerat o validare a teoriei puciului. Acest lucru nu le mai folosește la nimic, în schimb, Comisia oferă muniție pentru USL, pe tema Constituției.
”Concluziile sunt clare, susține prof. Pârvulescu. Comisia recomandă înlăturarea cvorumului, care este văzut ca anti-democratic și, de asemenea, modificarea Constituției, pentru a evita pe viitor conflicte între președinte-legislativ sau premier-președinte. Practic, oferă un motiv temeinic USL pentru a schimba actuala Constituție. Astfel, pot fi reglate disfuncționalitățile amintite, dar și alte situații. De exemplu, USL poate propune un alt sistem de alegere a judecătorilor CCR, și anume dintre magistrații ÎCCJ. Astfel, se va ajunge la schimbarea componenței CCR, într-un interval dat, sau imediat după validarea noiii Constituții”.
Un curent radical din interiorul arcului guvernamental propune chiar ca, printre măsurile de implementare a Legii supreme, să figureze și reducerea mandatului prezidențial la patru ani, cu înlăturarea lui Băsescu din funcție în 2013.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News