Bombardamente la centrala nucleară Zaporojie, înainte ca Putin să ordone mobilizarea parțială
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Fotografie de la Markus Distelrath, Pexels
Fotografie de la Markus Distelrath, Pexels
Operatorul nuclear ucrainean Energoatom a acuzat miercuri Rusia că a bombardat din nou zona centralei nucleare Zaporojie din sudul ţării, cea mai mare din Europa, relatează AFP.

"Teroriştii ruşi au bombardat din nou centrala nucleară Zaporojie în cursul nopţii", a precizat Energoatom pe Telegram.

Bombardamentul a avariat o linie electrică provocând astfel oprirea mai multor transformatoare ale reactorului numărul şase al centralei şi o scurtă punere în funcţiune a grupurilor electrogene de intervenţie, a precizat Energoatom.

"Nici măcar prezenţa inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) nu îi opreşte" pe ruşi, a mai transmis operatorul nuclear, făcând apel la AIEA la "acţiuni mai ferme" împotriva Moscovei.

Centrala Zaporojie ocupată de trupele ruse din primele săptămâni ale invaziei lor în Ucraina, lansată în februarie, a fost vizată în mai multe rânduri de bombardamente în ultimele luni.

Kievul şi Moscova neagă orice responsabilitate şi se acuză reciproc de şantaj nuclear.

Alte două complexe nucleare au fost atrase în războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei, iar acest lucru s-a întâmplat în ciuda multiplelor apeluri ale comunităţii internaţionale de a feri astfel de infrastructuri pentru a nu provoca o catastrofă nucleară continentală.

Luni, Kievul a acuzat Moscova că a bombardat zona centralei sale nucleare Pivdenukrainsk (sud).

La începutul invaziei, forţele Moscovei au ocupat de asemenea centrala de la Cernobâl (nord), unde în 1986 s-a produs cel mai mare accident nuclear din istorie. Închisă din 2000, această centrală se află într-o zonă puternic contaminată de deşeuri radioactive.

Vladimir Putin ordonă mobilizare parţială, în contextul invaziei în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri o mobilizare militară parţială în Rusia pentru îndeplinirea obiectivelor "operaţiunii militare speciale" în Ucraina, în cursul unui discurs televizat către naţiune, potrivit TASS, Reuters şi AFP.

Putin a declarat că a semnat un decret privind mobilizarea parţială începând de miercuri a rezerviştilor pentru "operaţiunea militară specială" în Ucraina, ale cărei obiective nu s-au schimbat, a asigurat el.

În discursul său televizat, anunţat iniţial pentru marţi seara, dar care fusese amânat din motive neprecizate, preşedintele rus a afirmat că obiectivul său este "eliberarea" Donbasului, zonă minieră din estul Ucrainei compusă din regiunile Doneţk şi Lugansk şi că majoritatea populaţiei din această zonă nu doreşte să revină la ceea ce el a numit "sub jugul" Ucrainei.

Pe un ton marţial, Vladimir Putin a spus că sprijină referendumurile de anexare care vor fi organizate în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, spunând că este de "datoria lui morală" să-i protejeze pe locuitorii de aici de "neonaziştii" aflaţi la putere la Kiev.

Preşedintele rus a afirmat că ţara sa nu face decât să răspundă agresiunii Occidentului, care, potrivit lui, supune Moscova unui "şantaj nuclear", notează Agerpres.

Se anunță proteste naționale în Rusia după ce Putin vrea mobilizarea parțială a sute de mii de soldați ruși în Ucraina

Mişcarea rusă "Vesna" (Primăvara, n.r.) a făcut apel la proteste naţionale în Rusia faţă de mobilizarea parţială anunţată, miercuri, de preşedintele Vladimir Putin. 

Activiştii le propun cetăţenilor să se strângă, miercuri, la ora 19:00, în centrele din oraşele lor. "Mii de bărbaţi ruşi - taţii, fraţii şi soţii noştri - vor fi aruncaţi în maşina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor vărsa lacrimi mamele şi copiii?" - se arată în apelul mişcării "Vesna".

Anterior, mişcarea respectivă a făcut apel la soldaţii ruşi să refuze să participe la război şi să se predea până la intrarea în vigoare a amendamentelor adoptate recent de Duma de Stat, care califică acest demers (predarea şi refuzul de a merge la război, n.r.) drept infracţiune, scrie Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel