Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Bombardamente în Ucraina: Mai multe localităţi din Rep. Moldova au rămas fără curent electric

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Atacurile ruseşti au lăsat 1,5 milioane de ucraineni fără curent electric, în regiunea sudică a Odesei / Sursa foto Agerpres
Atacurile ruseşti au lăsat 1,5 milioane de ucraineni fără curent electric, în regiunea sudică a Odesei / Sursa foto Agerpres

Rușii au bombardat infrastructura critică din Ucraina. În urma cestor atacuri, mai multe localităţi de pe ambele maluri ale Nistrului şi numeroşi consumatori din Chişinău, capitala Republicii Moldova, au rămas marţi fără energie electrică.

Alegeri prezidentiale 2024

"Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean, una dintre liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru Republica Moldova s-a deconectat în regim automat. Acest fapt a dus la întreruperi masive de energie electrică în toată Republica Moldova", a anunţat ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale al republicii, Andrei Spînu, potrivit Agerpres.


Ministrul moldovean a precizat că "aceste linii nu au fost avariate, dar s-au deconectat automat ca măsură de siguranţă". "Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică, a scris ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale într-o postare pe Facebook.

Atacuri ruse cu rachete au lovit marţi infrastructuri esenţiale în mai multe regiuni ucrainene, provocând de asemenea întreruperi de curent electric, au anunţat autorităţile locale şi regionale din Ucraina.

Atac masiv cu rachete asupra Ucrainei: Mai multe oraşe şi regiuni au rămas fără curent electric

Atacuri ruse cu rachete au lovit marţi infrastructuri esenţiale în mai multe regiuni ucrainene, provocând de asemenea întreruperi de curent electric, au anunţat autorităţile locale şi regionale din Ucraina, informează AFP.

La Rivne (vest), primarul Oleksandr Tretiak a anunţat pe reţelele sociale "un atac asupra unui sit esenţial", fără a da mai multe detalii. "Oraşul este în parte fără electricitate", a deplâns el.

Aceeaşi situaţie se înregistrează în oraşul Kremenciuk, în centrul Ucrainei, unde primăria a deplâns "un atac asupra unei infrastructuri critice de lângă (oraş)".

Oraşul Hmelniţki, tot în centrul Ucrainei, a fost de asemenea lovit de "două atacuri", a anunţat guvernatorul regional Serhii Hamalîi.

Importantele oraşe Liov (vest) şi Harkov (nord-est) au fost şi ele lovite marţi de atacuri ruse, au informat primarii lor, fără a anunţa victime omeneşti în acest stadiu, dar semnalând importante distrugeri de infrastructură electrică.

"Explozii se fac auzite la Lviv. Rămâneţi cu toţii la adăpost!", a îndemnat pe Telegram primarul oraşului Liov, Andrei Sadovîi, care a precizat că "o parte a oraşului a rămas fără electricitate". "Metroul a fost oprit", a adăugat el.

"Atac cu rachete împotriva districtului Industrialnîi din Harkiv", a anunţat la rândul său primarul Harkovului, cel de-al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, Igor Terehov.

Întreruperi intenţionate de curent electric au fost operate "în urma atacurilor ruse" în oraşul Sumî şi în regiunea cu acelaşi nume, care se învecinează cu Rusia, potrivit guvernatorului regional Dmitro Jiviţkii, pentru a proteja reţeaua.

Citește și:

Lavrov subliniază: Rusia vrea să negocieze. Ucraina însă refuză

Pe subiectul unor eventuale negocieri pentru a pune capăt conflictului dintre Rusia și Ucraina, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat reporterilor că Rusia nu refuză să negocieze cu Ucraina, ci regimul de la Kiev este cel care face acest lucru:

"Am confirmat în mod repetat prin intermediul președintelui nostru că nu refuzăm să negociem. Dacă cineva refuză să negocieze, aceasta este Ucraina. Cu cât regimul de la Kiev continuă să refuze, cu atât va fi mai greu să ajungi la un acord", a clarificat el, potrivit TASS.

În ceea ce privește semnalele occidentale trimise către președintele ucrainean, Vladimir Zelensky, despre posibile negocieri între Ucraina și Rusia, Lavrov a declarat: ”În acest caz, e clar că aceste îndemne nu sunt neapărat făcute de dragul unui comportament constructiv, ci pentru a depăși obiecțiile din acea parte a lumii occidentale care începe să se îndoiască de nevoia de aprovizionare suplimentară cu arme”, a apreciat Serghei Lavrov.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel