"Bomba murdară". Zelenski, răspuns pentru Șoigu, ministrul rus al Apărării
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
Zelenski cere comunităţii internaţionale să reacţioneze în cazul centralei de la Zaporojie
Zelenski cere comunităţii internaţionale să reacţioneze în cazul centralei de la Zaporojie
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a respins duminică acuzaţiile Moscovei potrivit cărora Kievul pregăteşte provocări folosind o "bombă murdară", aşa cum a afirmat ministrul rus al apărării în discuţii telefonice cu omologi din NATO,transmite AFP.

"Dacă Rusia dă telefon şi spune că Ucraina pregăteşte ceva, înseamnă un singur lucru: Rusia a pregătit deja toate acestea. Cred că acum lumea trebuie să reacţioneze cât mai dur posibil", a declarat Volodimir Zelenski pe reţelele sociale.

Dacă Rusia a pregătit "o nouă etapă în escaladare, trebuie să vadă acum, în mod preventiv şi înaintea uneia dintre noile sale 'murdării', că lumea nu va accepta asta", a continuat el.

Volodimir Zelenski a subliniat că ameninţarea Rusiei de a folosi arme nucleare, "şi chiar mai mult împotriva ţării noastre care a renunţat la arsenalul său nuclear (...) este un motiv atât pentru sancţiuni, cât şi pentru un sprijin din ce în ce mai important pentru Ucraina".

Mai devreme, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, declarase pe reţelele sociale că "invenţiile ruseşti despre Ucraina care se pregăteşte să folosească o 'bombă murdară' sunt pe cât de absurde, pe atât de periculoase".

"Ruşii îi acuză adesea pe alţii de ceea ce pregătesc chiar ei", a adăugat şeful diplomaţiei de la Kiev.

Declarația lui Șoigu despre "bomba murdară" 

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a discutat duminică la telefon cu omologul său francez Sebastien Lecornu despre situaţia din Ucraina, situaţie care "are o tendinţă spre o escaladare necontrolată", informează AFP şi Reuters.

Serghei Şoigu "i-a împărtăşit omologului său francez îngrijorările sale legate de eventualele provocări din partea Ucrainei, prin recurgerea la o 'bombă murdară'", însă fără a oferi dovezi în susţinerea afirmaţiilor că Ucraina ar putea folosi o astfel de armă.

Cei doi miniştri "au discutat despre situaţia din Ucraina, care se deteriorează rapid", a informat Ministerul Apărării rus într-un comunicat. "Există în continuare o tendinţă către o escaladare necontrolată", adaugă comunicatul.

Aşa-zisa "bombă murdară" combină explozivi tradiţionali cu materialele radioactive şi are, prin urmare, un efect dublu: provoacă o explozie şi contaminează radioactiv zona.

Opt luni de război



Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat la 24 februarie invadarea Ucrainei, cu scopul declarat de "a demilitariza" şi "denazifica" vecinul său prooccidental şi de a împiedica autorităţile de la Kiev să ceară aderarea la NATO.

Occidentul, care l-a acuzat pe Putin că a fabricat un pretext, a răspuns cu sancţiuni dure la adresa Moscovei şi cu ajutoare militare şi umanitare către Kiev.

La scurt timp după invazie, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat într-un discurs încărcat de reproşuri că Ucraina foloseşte tehnologie sovietică pentru a-şi crea propriile arme nucleare şi că aceasta echivalează cu pregătirea unui atac împotriva Rusiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel