'Bombă murdară': Moscova nu trebuie să folosească un 'pretext' pentru o 'escaladare', afirmă secretarul general al NATO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
'Bombă murdară': Moscova nu trebuie să folosească un 'pretext' pentru o 'escaladare', afirmă secretarul general al NATO
'Bombă murdară': Moscova nu trebuie să folosească un 'pretext' pentru o 'escaladare', afirmă secretarul general al NATO
NATO respinge 'afirmaţiile false' ale Rusiei conform cărora Ucraina se pregăteşte să folosească o 'bombă murdară', a declarat luni secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, subliniind că Moscova nu trebuie să folosească acest 'pretext' pentru o 'escaladare', relatează Reuters şi AFP

'Aliaţii NATO resping această afirmaţie. Rusia nu trebuie să folosească aceasta ca un pretext pentru o escaladare' a conflictului în Ucraina, a scris Jens Stoltenberg pe Twitter, după convorbiri cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin, şi cu ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace.

Rusia a afirmat luni că Ucraina a intrat în 'faza finală' pentru fabricarea unei 'bombe murdare', o acuzaţie pe care Moscova a lansat-o începând de duminică şi care a fost respinsă de Kiev şi de aliaţii săi occidentali.

Ucraina şi Occidentul văd în această ameninţare o pregătire pentru un atac desfăşurat sub 'steag fals', suspectând Rusia că este dispusă să detoneze ea însăşi o 'bombă murdară' pentru a justifica o escaladare militară, de exemplu prin folosirea unei arme nucleare tactice ca represalii.

O bombă radiologică sau 'bombă murdară' este formată din explozibili convenţionali înconjuraţi de materiale radioactive care sunt diseminate în praf în momentul exploziei.

Citește și - De ce criza politică din România e ”unt pe pâine” pentru propaganda rusă. Chirieac, analiza momentului

Vasile Dîncu a demisionat din funcția de ministru al Apărării: „Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul Suprem al Armatei.” „Este unt pe pâine pentru propaganda Rusiei”, a comentat analistul Bogdan Chirieac.

Întrebat ce semnal transmite România prin criza politică de la nivel guvernamental, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, analistul politic Bogdan Chirieac a oferit următorul răspuns: „Ce încearcă Rusia să facă acum? Să folosească energia drept armă împotriva Uniunii Europene. Și reușește, adică arma e utilizată, sunt mișcări sociale mari în Uniunea Europeană, e criză economică, e criză energetică, deci acea armă își face efectele. Vă dați seama ce subiect există, în acest moment, pentru propaganda rusă când ministrul Apărării spune că demisionează fiindcă nu poate lucra cu președintele țării, comandantul suprem?!” „Deci este unt pe pâine pentru propaganda Rusiei”, a subliniat Bogdan Chirieac.

Întrebat cum s-a ajuns în acest punct, Bogdan Chirieac a precizat: „Este greu de spus lucrul acesta, mai ales că președintele Klaus Iohannis nu a discutat cu Vasile Dîncu în legătură cu acest subiect. De altfel, Vasile Dîncu a spus și public că nu a discutat cu președintele Iohannis, nici în ultimele două săptămâni, nici ieri, nici astăzi. Deci, probabil, că pe alte canale i s-a transmis dorința președintelui de a schimba, în acest moment, ministrul Apărării.”

„Alături de premier, ministrul Apărării este cel mai important om dintr-un guvern aflat în Flancul de Est al NATO. Mai ales că toate problemele sunt la Marea Neagră, aici sunt amenințările cu bomba nucleară tactică”, a mai declarat analistul Bogdan Chirieac.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis la Cotroceni documentele privind demisia lui Vasile Dîncu şi preluarea interimatului

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a transmis, luni, Administraţiei Prezidenţiale documentele referitoare la demisia lui Vasile Dîncu din funcţia de ministru al Apărării şi prin care el preia interimatul la acest minister, a informat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

„Azi, PSD a insistat ca premierul să preia interimatul. Conform surselor, se pare că PSD își dorește să prelungească perioada de interimat”, a spus Ana Maria Roman. „Este cea mai proastă soluție pentru România”, a replicat Bogdan Chirieac, explicând ulterior: „Au loc, după cum știm cu toții, foarte multe ministeriale NATO cu miniștrii Apărării din țările NATO. Au loc multe întâlniri la Bruxelles. Ca să meargă premierul Ciucă la toate aceste întâlniri, în contextul în care au loc și întâlniri cu premieri, nu este o idee bună. Trebuie un ministru al Apărării full-time job. Doar dacă are mai mult timp liber domnul președinte Iohannis, și ar putea să preia dânsul și funcția asta.” Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel