Data publicării:

BOMBĂ ecologică la Fukushima. Ar putea fi afectat ADN-ul uman

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp

La aproape un deceniu de la dezastrul de la Fukushima, există posibilitatea ca locul să devină o bombă ecologică pentru întreaga planetă.

Apa contaminată care va fi eliberată în mare de la centrala nucleară Fukushima Daiichi, distrusă în 2011, conține o substanță radioactivă care are potențialul de a deteriora ADN-ul uman, a declarat o anchetă Greenpeace. Grupul ecologist susține că 1,23 milioane de tone de apă, depozitate în mai mult de 1.000 de recipiente, conțin niveluri „periculoase” ale izotopului radioactiv carbon-14, pe lângă cantitățile de tritiu care au fost deja raportate pe scară largă.

Japonia nu mai vrea să amâne deversarea

 

„Nu putem amâna problema pentru totdeauna”, a declarat săptămâna aceasta premierul Yoshihide Suga. „Am dori să luăm o decizie responsabil cât mai curând posibil.” În timp ce cea mai mare atenție s-a concentrat asupra tritiului, care nu poate fi îndepărtat de sistemul de filtrare, Greenpeace Japonia și Greenpeace Asia de Est au spus că carbonul radioactiv conținut în apa stocată ar fi, de asemenea, deversat.

 

Sistemul avansat de prelucrare a lichidelor, Tepco, elimină substanțele foarte radioactive din apă, dar nu poate filtra tritiul, un izotop radioactiv al hidrogenului pe care centralele nucleare îl diluează în mod obișnuit și îl aruncă împreună cu apa în ocean. Greenpeace a declarat că a confirmat cu Tepco că sistemul nu a fost conceput pentru a elimina carbonul-14.

"La aproape 10 ani de la începerea dezastrului, Tepco și guvernul japonez acoperă în continuare amploarea crizei de la Fukushima Daiichi", a declarat Shaun Burnie, autor al raportului și specialist nuclear principal la Greenpeace Germania.

 

Se așteaptă ca guvernul japonez să anunțe o decizie cu privire la soarta apei. Rapoartele mass-media au declarat că proiectul va începe cel mai devreme în 2022 și va dura decenii până la finalizare. Apa de la Fukushima Daiichi va fi diluată înainte de a fi eliberată, astfel încât să fie de 40 de ori mai puțin concentrată, a spus ziarul Yomiuri Shimbun, informează TheGuardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel