Bombă cu pensiile parlamentarilor. Nicolicea: E de pe vremea lui Băsescu, 279/2006
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Eugen Nicolicea
Eugen Nicolicea
Eugen Nicolicea, în cadrul unui interviu acordat DCNews, a făcut precizări importante cu privire la decizia 279/2006, luată în mandatul lui Traian Băsescu.

„Ca să fie lucrurile clare: pensii de serviciu - magistrații și alte categorii de beneficiari ai pensiilor de serviciu și indemnizații - pentru președinte și parlamentari.

Întâi și întâi, vreau să aduc două argumente de fond, și anume: Curtea Constituțională, prin decizia 900, a spus că nu pot să fie eliminate pensiile de serviciu în situația când însăși dispozițiile legii fundamentale reprezintă temeiul acordării acestui tip de pensie. Văzând ce a spus Curtea Constiuțională, am căutat decizia dată pe vremea lui Băsescu, 279/2006, care spune temeiul. Temeiul a fost stabilit de Curtea Constituțională la paragraful 1, al deciziei 279/2006. Curtea a constatat că art. 49 aliniatele 1 și 5 din legea privind statutul deputaților și senatorilor, prin care se stabilește pensia parlamentarilor, sunt constituționale în lumina principiilor enunțate de Curte: Examinând obiecțiile de neconstituționalitate, Curtea reține următoarele - potrivit prevederilor art. 2, alin. 1, și art. 61, alin. 1 din Constituția României, suveranitatea națională aparține poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, iar Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român. Curtea face și următoarea remarcă: Această poziționare a Parlamentului prin sistemul autorităților publice implică recunoașterea în favoarea deputaților și senatorilor a unui statut special, cuprinzând și măsuri de protecție a demnității publice pe care aceștia o exercită, de natură să le asigure independența și prestigiul necesare în îndeplinirea atribuțiilor, la adăpost de constrângeri materiale și tentații de corupție”, a spus Eugen Nicolicea. „În 2020, decizia 900 spune că nu se pot elimina pensiile care au avut statut constituțional la acordare”, a zis acesta.

„Decizia 279/2006 nu a fost desființată de nicio decizie. Argumentele constituționale subzistă, suntem reprezentanți ai poporului român, suveranitatea națională este exprimată prin Parlamentul României. Poate dacă se schimbă Constituția, atunci aceste principii nu mai subzistă, dar altfel nu au cum să fie desființate de către nimeni”, a subliniat Eugen Nicolicea.

„Dacă se schimbă Constituția, atunci respectăm Constituția!”, a conchis Eugen Nicolicea.

Eugen Nicolicea, interviu la DCNews și DCNewsTV:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel