Data publicării:
Boli care se agravează dacă mergi la mare
Când temperaturile din termometre depășesc 35 de grade, corpul nostru intră în stres climatic, ceea ce favorizează apariția unor boli sau agravează afecțiuni deja existente.
Bolile endocrine se numără printre afecțiunile care sunt influențate în mod direct de temeperatura aerului. Funcționalitatea tiroidei este direct proporțională cu temperatura mediului, iar patologia endocrina este influențată de temperaturile crescute. Tiroida este glanda care controlează tot corpul. Îmbolnăvirea ei creează probleme majore și este responsabilă cu viteza de reacție a metabolismului uman. Temperaturile ridicate (canicula) creează probleme celor cu funcție hipertiroidiană.
Hipertiroidismul
Temperaturile înalte și climatul marin stimulează biosinteza hormonilor tiroidieni, ceea ce duce la agravarea afecțiunii. Înseamnă tulburări cardio-vasculare, de ritm, tahicardie, fibrilații, tulburări digestive, deshidratare și tulburari electrolitice, tulburări neuropsihice, accentuarea tremurului mâinii, agitație, insomnie, scădere în greutate. De aceea nu este indicat ca bolnavii hipertiroidienii să meargă la mare. Dacă merg, trebue să-și amplifice terapia medicamentoasă prin mărirea dozei de medicamente, potrivit doctorulzilei.ro.
Hipotiroidismul
Boala apare atunci când glanda tiroidă nu reușește să producă o cantitate suficientă de hormoni tiroidieni. Metabolismul este leneș, motiv pentru care funcțiile organismului sunt încetinite. 10% dintre femeile din România cu vârste peste 65 de ani prezintă simptomele acestei afecțiuni. La copii, afecțiunea se caracterizează printr-un retard de creștere și tulburări ale dezvoltării psihologice.
Dacă hipotiroidismul nu este tratat, poate ajunge la o formă gravă, numită mizedem, de aici se poate duce la comă mixedemica, care poate fi declanșata de o infecție, de expunere la frig, de un traumatism sau de ingerare de sedative. Căldura mare, nisipul fierbinte, temperatura peste 40 grade pot duce la infertilitate, spermatogeneza fiind temporar blocată.
Cele mai afectate, de temperaturile mari (canicula), sunt persoanele supraponderale, cele cu insuficiență circulatorie periferică sau care sufera de o boală renala.
Cand apare o schimbare inexplicabila a greutății corporale, o umflatură în gât, tulburări de ritm, stare de oboseală și depresiva, tulburări de somn, insomnii, iritabilitate, senzație de frig sau prea cald, căderea parului, piele uscata, furnicături în maini, menstruații neregulate, slăbiciune musculară, afecțiuni oculare, semne ale tulburărilor hormonale tiroidiene, este necesar să consultați de urgență un medic specialist endocrinolog.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News