Boli ascunse în spatele unei mâncărimi care nu mai trece
Data publicării:
Autor: Dana Lascu
WhatsApp
Câteodată ai senzația că n-ai suficiente mâni cât să te scarpini cum trebuie. Dacă senzația e trecătoare, o poți pune pe seama unor mușcăruri de insecte sau a unor iritații, deși și acestea pot fi periculoase. Dar, ca orice simptom, dacă durează mai mult de trei zile poate ascunde o boală gravă, în unele cazuri chiar mortală. Iată despre ce boli este vorba: 

Sunt numeroase motive pentru care te-ai putea trezi cu o mâncărime supărătoare. Mușcături de insecte, care - atenție - pot transmite boli periculoase, dar și iritații provocate de varii lucruri din viața de zi cu zi. Totuși, acestea nu sunt singurele explicații pentru mâncărirea de care nu mai scapi. Webme.com a alcătuit o listă cu motive care ar putea provoca această stare. Iată care sunt acestea:

Ai probleme cu tiroida

Tiroida este o glandă situată în gât ce produce un hormon care ajută organismul să stocheze și să ardă energia. Dacă nu produce suficient, ai putea să te simți obosit, slab, amețit și cu mintea încețoșată. Ați putea, de asemenea, să te trezești cu pielea uscată și cu o mâncărime supărătoare. Aceste efecte sunt mai frecvente la femei, care ar putea să aibă probleme și cu menstruația sau infertilitatea. Tratamentul ar putea include hormoni artificiali, dar cel mai bine știe medicul endocrinolog.

Sarcina

Corpul unei femei însărcinate trimite mai mult sânge către piele și o întinde peste burta crescândă, ceea ce poate provoca o mâncărime ușoară. E indicat să purtați haine largi, din materiale „respirabile", să faceșți băi reci și să vă dați cu cremă de corp. Dacă mâncărimea e prea puternică, mai ales pe mâini sau picioare, ar putea fi vorba de o afecțiune mai gravă, numită colestază. Este cauzată de acumularea de săruri biliare din ficat, motiv pentru care medicul vă va urmări îndeaproape în timpul sarcinii.

Diabetul

Problemele de piele sunt, câteodată, primul semn al acestei boli. Dacă aveți mâncărime, ar putea fi vorba și de infecție fungică sau de piele uscată, printre altele. Atunci când circulația este problema, picioarele pot fi cele mai afectate. Este important să vă tratați corect diabetul, dar puteți, de asemenea, să vă atenuați mâncărimea dacă faceți dușuri sau băi mai scurte, folosiți săpun mai cremos și creme de corp.

Cancer

Mâncărimea este doar rar un semn al acestei boli, dar este posibil ca un tip de cancer să fie cauza. Este vorba de „policitemie vera", mai ales când senzația apare după o baie caldă sau un duș. De asemenea, puteți obosi ușor sau să amețiți ori să aveți probleme cu respirația. De asemenea, cancerul pancreatic vă poate face mâncărime dacă o tumoare blochează conductele biliare și provoacă o acumulare, care apoi se „scurge" în piele. Și pielea roșiatică, roșie, poate fi un semn de limfom.

Tratamentele pentru cancer

Pielea uscată și mâncărimea pot fi efecte secundare ale chimioterapiei, radiațiilor, terapiei targetate și a transplanturilor de celule stem. Ajută la evitarea iritațiilor să faceți baie cu apă căduță, nu caldă. Și nu uitați să vă hidratați pielea cu creme după ce vă spălați. Discutați cu medicul curant despre alte metode de a gestiona mâncărimea de piele provocată de tratament.

Tumorile

Orice ce crește pe sau în apropierea măduvei spinării sau a creierului poate avea ca efect apariția mâncărimii „neuropatice". Se întâmplă atunci când partea afectată a sistemului nervos transmite semnale greșite. Medicul curant vă poate sugera modalități de a atenua mâncărimea și de a nu vă răni pielea scârpinându-vă prea mult.

Accidentul vascular cerebral

AVC-ul întrerupe taie alimentarea cu sânge în partea de creier în care se produce. Gâtul, maxilarul sau urechea s-ar putea să vă mănânce dacă el afectează nervii cranieni din apropierea creierului și măduvei spinării. Și vătămarea anumitor țesuturi cerebrale poate provoca mâncărime prin nervul trigemen, care se află în față. Acest fel de afectare îi poate face pe unii pacienți să se scarpine până fac răni în jurul nasului și pe obraz.

Zona zoster

O puteți face doar dacă ați avut varicelă. Împreună cu o erupție dureroasă și cu bășici, virusul ucide uneori anumite celule dintr-o parte a creierului. Acest lucru poate duce la apariția durerii și mâncărimii, la câteva luni după ce erupția a dispărut. Mâncărimea apare la aproximativ jumătate dintre persoanele care au o erupție zoster, deși este mai frecventă la cei cu erupții pe față și gât.

Scleroza multiplă

Această afecțiune lezează lent sistemul nervos și poate provoca dureri bruște, puternice, arsuri sau mâncărime oriunde pe corp. Boala poate afecta, de asemenea, nervii cranieni sau țesutul cerebral, care, la rândul loc, provoca senzații de mâncărime pentru perioade mai lungi de timp pe față, gât, maxilar sau urechi. Medicul curant vă poate sugera medicamente care vă pot ajuta.

Un nerv ciupit

Aceasta ar putea fi cauza dacă aveți un brusc o sezanție de mâncărime, fără a avea o erupție cutanată. Se poate întâmpla atunci când cazi sau ai un accident, dar și dacă repeți o mișcare prea mult, cum e tastarea. O infecție poate duce la umflături care apasă pe un nerv. Uneori, se remediază dacă te odihnești, iei antiinflamatoare sau faci terapie fizică, dar este posibil să aveți nevoie de intervenție chirurgicală dacă aveți un caz serios de nerv ciupit.

Medicamente

Câteodată medicamentele pot provoca, indirect, mâncărime. Este posibil să aveți o erupție cutanată din cauza lor. Uneori, pielea te mănâncă chiar dacă pare normală. Printre „vinovați" se găsesc antibioticele, antifungicele, medicamentele anti malarie și cele calmantele narcotice, cum ar fi opioidele. Discutați cu medicul înainte de a vă opri sau schimba doza pentru orice medicament.

Lipsa de fier

Aceasta provoacă anemie, ceea ce înseamnă că nu aveți suficiente globule roșii. Acest lucru vă face obosit, slăbit și cu respirație sacadată, iar pielea devine palidă și vă mănâncă. Puteți obține fier din carne roșie, ficat de vită, stridii și ciocolată neagră. Unii producători îl adaugă la cerealele pentru micul dejun. Nu luați vitamine după capul vostru, ci adresați-vă medicului ca să vedeți care e cea mai bună soluție pentru acest tip de mâncărime.

Dializa

Este un proces de curățare a sângelui care poate provoca mâncărimea pielii într-un loc sau peste tot. Prea multă sau prea puțină dializă ar putea afecta echilibrul din sânge. De asemenea, este nevoie să beți mi multe apă când faceți dializă, altfel pielea se poate usca și poate provoca mâncărimi. Luați legătura cu medicul curant dacă observați acest simptom.

Sindromul picioarelor neliniștite

Se poate simți ca și cum țesutul de sub piele e o lighioană care se târăște, cu durere, furnicături sau mâncărime. Aveți o dorință puternică de a vă mișca piciorul, mai ales dacă ați stat nemișcat un timp. Medicii nu sunt siguri ce cauzează această stare, dar ar putea avea ceva de-a face cu o substanță chimică numită dopamină. Medicamentele pot trata afecțiunea.

Sănătate mentală

Anxietatea, stresul și depresia ar putea provoca mâncărimile pe care le aveți. De asemenea, dacă aveți tulburare obsesiv-compulsivă, spălarea frecventă a mâinilor sau a corpului poate să se usuce, să deterioreze și să irite pielea. Informați medicul dacă vă simțiți anxios sau deprimat ori dacă credeți că sănătatea mintală vă afectează pielea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel