Bogdan Matei (MTS): Premierea fotbaliştilor naţionalei U 21 - probabil peste o săptămân
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp

Ministrul Tineretului şi Sportului, Bogdan Matei, a declarat, pentru AGERPRES, că fotbaliştii echipei naţionale Under-21 a României vor fi premiaţi pentru performanţa de la Campionatul European de tineret probabil peste o săptămână, acesta precizând că festivitatea va avea loc la MTS sau chiar la Guvern la o dată ce urmează a fi stabilită în funcţie de programul jucătorilor.

Federaţia Română de Fotbal a trimis cererea de premiere la MTS, însă acum se aşteaptă şi tabelul cu numele tuturor jucătorilor şi membrilor staff-ului tehnic.

"Am primit la MTS cererea din partea Federaţiei Române de Fotbal în vederea premierii sportivilor de la echipa naţională de fotbal Under-21 pentru performanţa realizată la Campionatul European. Procedura este însă una la fel ca la celelalte federaţii, aşa că va trebui să primim din partea FRF şi un dosar cu numele tuturor sportivilor şi ai membrilor staff-ului tehnic. Pentru că în premieră intră aici şi membrii staff-ului tehnic. Noi am luat deja legătura cu secretarul general al FRF, cu domnul Stângaciu, care se ocupă de partea juridică, precum şi cu preşedintele Burleanu. Urmează ca mâine sau poimâine acest tabel să fie transmis MTS, iar imediat ce vom primi acest tabel vom da drumul la procedurile interne, astfel încât probabil peste o săptămână sportivii să îşi primească bănuţii", a spus Matei pentru AGERPRES.

"Cred că sunt foarte, foarte mulţi ani de când Ministerul Tineretului şi Sportului, şi implicit Guvernul României, nu a mai premiat o echipă de fotbal, iar faptul că avem ocazia asta acum mă bucură enorm de mult. Eu am spus mereu că fotbalul juvenil trebuie sprijinit de Ministerul Tineretului şi Sportului şi nu numai din veniturile Federaţiei Române de Fotbal", a adăugat ministrul Tineretului şi Sportului.

Bogdan Matei a menţionat că Federaţia Română de Fotbal va trebui să menţioneze în dosar locul ocupat de România la Campionatul European de tineret din Italia şi San Marino deoarece pentru locul 3 este prevăzută suma de 5.500 de lei, iar pentru locul 4, 2.500 de lei.

"Detaliile privind încadrarea premierii, locul 3 sau locul 4, le vom stabili împreună cu Federaţia Română de Fotbal. Noi nu ştim unde să ne încadrăm, la locul 3 sau la locul 4. Aşa că aşteptăm în adresa FRF de la dosar să se specifice cu claritate dacă România s-a clasat pe locul 3 sau 4. Noi ne dorim foarte mult să facem o festivitate de premiere la MTS şi, de ce nu, chiar la Guvern, aşa cum am făcut pentru canotaj şi alte ramuri sportive. Dar ne vom pune de acord şi cu programul jucătorilor, pentru că altfel nu e posibil", a explicat ministrul.

Acesta a precizat că şi-ar dori ca Ministerul Tineretului şi Sportului să aibă din nou ocazia de a-i premia pe fotbaliştii naţionalei de tineret a României şi după Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.

"Îmi doresc enorm de mult să îi premiez pe fotbaliştii echipei de tineret a României şi după Jocurile Olimpice de la Tokyo. Şi chiar dacă nu voi mai apuca să o fac din postura de ministru, eu îmi doresc foarte mult ca România să câştige o medalie la Tokyo anul viitor, mai ales că participăm după foarte mulţi ani la Jocurile Olimpice cu echipa de fotbal", a precizat Matei.

Federaţia Română de Fotbal, asociaţia cu cei mai mulţi sportivi legitimaţi din România, nu este susţinută financiar din bugetul de stat, aşa cum se întâmplă în cazul celorlalte federaţii sportive.

Pentru atingerea fazei semifinalelor la Campionatul European U21, componenţii selecţionatei de tineret a României pot primi din partea Guvernului, în baza HG 1477, 2.500 de lei în cazul în care performanţa ar fi încadrată la locul 4, şi 5.500 de lei dacă se consideră că "tricolorii" au încheiat pe locul 3.

Sumele ar putea fi majorate de către Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR), care poate acorda premii de până la 3.000 de lei pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020.

Selecţionata de tineret a României s-a clasat pe locurile 3-4 la Campionatul European de fotbal Under-21 din Italia şi San Marino (16-30 iunie 2019), după ce a fost învinsă în semifinale, de Germania, cu scorul de 4-2 (1-2).

Echipa naţională de tineret s-a calificat în premieră în semifinalele unui Campionat European de fotbal Under-21, dar a obţinut şi biletele pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020. România a reuşit să câştige Grupa C, după 4-1 cu Croaţia, 4-2 cu Anglia şi 0-0 cu Franţa, echipă care a intrat şi ea în careul de aşi din postura de cea mai bună echipă de pe locul secund.

România nu a mai participat la Jocurile Olimpice din 1964, când selecţionata noastră ajungea în sferturile de finală. Aceasta va fi a patra participare a României în turneul olimpic de fotbal, după ediţiile din 1924, 1952 şi 1964. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel