Bogdan Chirieac: Între super și mega vacanțe, Ciolacu nu va mai avea timp să facă reforme. ”Când să le facă? Va fi complicat. Vor începe și mișcările de stradă”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Suntem în an pre-electoral, cel mai prielnic moment pentru a intui strategiile liderilor partidelor politice din România. 

Protocolul semnat de PNL, PSD şi UDMR în noiembrie 2021 prevede că mandatul de premier al lui Nicolae Ciucă se încheie pe data de 23 mai 2023, după care va fi numit un prim-ministru din partea PSD, până la alegerile generale din 2024. Cel mai vehiculat nume este, evident, cel al liderului PSD, Marcel Ciolacu. Funcția de premier ar putea însemna însă pentru Marcel Ciolacu o trambulină pentru alegerile prezidențiale viitoare. Despre acest lucru a vorbit analistul politic, Bogdan Chirieac, creionând în același timp contextul politic - economic - administrativ al țării la ora actuală:  

”Dacă va avea un mandat bun de premier, Marcel Ciolacu s-ar putea pregăti pentru candidatura la președinție, nu am îndoială, dar greaua moștenire va fi greu de dus. Gaura e gaură, incapacitatea de administrație, de a atrage fondurile europene e cunoscută și nu se va schimba de azi pe mâine, îmbunătățirea colectării de către ANAF nu se poate face tot de azi pe mâine, justiția este nefuncțională: licitațiile se dau în judecată și durează... depășim 2030 până când se pronunță justiția din România... și reformele sunt greu de făcut”, a declarat Bogdan Chirieac, invitat în cadrul unei emisiuni realizate de România TV.

Din vacanță, în vacanță, nu mai este timp pentru reforme

”Înțeleg că liberalii nu vor face nicio reformă luna aceasta, de altfel nici nu au cum. Acum a fost vacanța de 1 mai după super-vacanța de Paște și în curând vine mega-vacanța de 1 iunie, de cinci zile. Deci administrația e cu gândul la următoarea vacanță, după care se intră în concediul legal. Deci, lui Marcel Ciolacu, odată ajuns la Palatul Victoria îi va fi foarte greu să facă reforme importante cu care să rezolve problemele. Când să le facă? În iulie și august nu are Parlament. Din septembrie, dacă mă întrebați, vor începe și mișcările de stradă care nu au existat până acum, dar vor exista în mod tradițional atunci când e PSD la putere”, a continuat Bogdan Chirieac.

”Să ne exprimăm elegant: va fi complicat”

”Între timp se adâncește deficitul, se adâncesc problemele. E lipsă de bani, e inflație...  deci va fi complicat, ca să ne exprimăm elegant. Nu se ia nicio decizie. Puținii miniștri care îndrăznesc să vorbească în public mai scapă câte ceva. Jos pălăria pentru Marcel Boloș care a spus cinstit că trebuie făcut ceva, că nu mai sunt bani. Vedeți că ministrul de Finanțe și-a băgat capul între urechi și a dispărut în neagra veșnicie”, a concluzionat analistul politic, Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel