Data publicării:

Bogdan Chirieac, discuție cu Ionel Boieru, șeful plutonului de execuție al soților Ceaușescu: Singura problemă pe care o regret e faptul că am luat viața a doi oameni

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Elena și Nicolae Ceaușescu, în timpul procesului/ Agerpres
Elena și Nicolae Ceaușescu, în timpul procesului/ Agerpres
Locotenent Ionel Boieru, șeful plutonului de execuție din decembrie 1989, a răspuns întrebărilor adresate de jurnaliști în legătură cu sentința soților Ceaușescu.

Locotenentul Ionel Boieru, șeful plutonului de execuție din cazul soților Ceaușescu din decembrie 1989, a fost prezent în platoul Antena 3 CNN, acolo unde a repovestit evenimentele care au marcat România pentru anii ce aveau să urmeze. 

Analistul politic Bogdan Chirieac, prezent și el în platoul emisiunii, i-a adresat trei întrebări colonelului care a coordonat execuția soților Ceaușescu.

Bogdan Chirieac: Domnule colonel, astăzi, privind în urmă, regretați că ați fost șeful plutonului de execuție, fiind practic cel care i-a executat pe soții Ceaușescu?

Ionel Boieru: „Singura problemă pe care o regret e faptul că am luat viața a doi oameni. Atât.”

Bogdan Chirieac: Astăzi, având experiența democrației românești, v-ați mai oferi să fiți șeful unui pluton de execuție care să procedeze cum s-a întâmplat în decembrie 1989?

Ionel Boieru: „Astăzi nu se va mai întâmpla așa ceva. Legea execuției a fost dată de Ceaușescu. Dacă s-ar repeta, aș face-o, am această tărie. Singurul lucru pe care-l regret e că am luat viața a doi oameni. Nu aveam acest drept.”

Bogdan Chirieac: După ce s-au întâmplat aceste lucruri, ați avut suportul colegilor dumneavoastră? Ați avut consiliere psihologică după 1990, atât cât era în acei ani? Sau ați fost marginalizat?

Ionel Boieru: „Am fost susținut de oamenii cu care am fost în misiune. Eu, cu ajutorul Gen. Stănculescu, am avut grijă de ei, iar orice probleme au avut am încercat să-i ajutăm. Toți au fost promovați la rang de ofițeri, mai puțin unul care nu avea liceul.” 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel