Bogdan Aurescu spune că, la rugămintea lui Kuleba, România se implică în procesul pe care Ucraina l-a declanșat împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Agerpres
Sursă foto: Agerpres
Ministrul Afacerilor Externe susține că România își folosește experiența pentru a ajuta Ucraina în procesul declanșat împotriva Rusiei la Curtea Europeană de Justiție.

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a fost invitat la Digi24, unde a vorbit despre victoria pe care România a obținut-o la Haga pentru platoul continental din zona economică exclusivă a Mării Negre:

Pe lângă remarcile referitoare la succesul diplomatic al țării noastre, ministrul a precizat că România își folosește în prezent expertiza pentru a susține Ucraina în procesul pe care Kievul l-a intentat împotriva Federației Ruse la Curtea Europeană de Justiție.

„Expertiza pe care noi am acumulat-o în acest proces va fi utilizată şi în sprijinul Ucrainei, pentru că noi am intervenit deja în procesul pe care Ucraina l-a declanşat împotriva Rusiei în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie. Colegul meu, domnul Kuleba, m-a rugat personal, în aprilie, anul trecut, să mă implic în acest proces împotriva Rusiei. România a intervenit, după cum spuneam, şi voi avea onoarea să îndeplinesc din nou funcţia de agent al României în acest proces“, a spus, la Digi24, Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe.

14 ani de la victoria României de la Haga

Pe 3 februarie 2009, la Curtea Internațională de Justiție de la Haga, România a devenit mai mare cu aproape 10.000 de kilometri pătrați, extinzându-și suprafața în platforma continentală a Mării Negre. 

Procesul a fost chir împotriva Ucrainei, iar o echipă de 20 de experți români, condusă de Bogdan Aurescu, a demonstrat că Insula Șerpilor este o stâncă nelocuităr și, prin urmare, teritoriul maritim aferent insulei îi revine României, nu Ucrainei, cum s-ar fi întâmplat dacă insula ar fi fost locuită. 

Ca urmare a câștigării acestui proces, România a intrat în posesia hidrocarburilor aferente celor aproape 10.000 de kilometri pătrați din platforma continentală a Mării Negre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel