Boc vrea proiecte concrete pentru Strategia Dunării
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Dunare
Dunare

Emil Boc a declarat, la Summit-ul Dunării, că Strategia Dunării este programată să fie aplicată începând cu prima jumătate a anului viitor, dar este nevoie de proiecte concrete, precum realizarea unei reţele de autostrăzi, trenuri de mare viteză şi curse aeriene.

bazinul Dunarii"Uneori este mai uşor să ajungi de la Bucureşti la Paris, Londra sau Bruxelles decât să ai o legătură directă cu Sofia, Zagreb sau Belgrad. Acest lucru trebuie schimbat", a spus Boc, în discursul susţinut, luni, la Summit-ul Dunării, organizat la Bucureşti.

El a arătat totodată că este nevoie de o instituţie internaţională care să deruleze proiecte legate de Delta Dunării şi Marea Neagră, precum şi de o mare bună utilizare a instituţiilor care gestionează fenomenul imigraţiei ilegale, cum este Centrul Regional SECI pentru Combaterea Criminalităţii Transfrontaliere (Iniţiativa de Cooperare în Sud-Estul Europei - Southeast European Cooperative Initiative), de la Bucureşti.

Premierul a apreciat că atât companiile private, cât şi structurile locale şi regionale trebuie să aibă un rol important în derularea acestor proiecte şi şi-a exemplificat afirmaţia susţinând că localităţile învecinate Giurgiu-Ruse (Bulgaria) şi Timişoara-Arad-Szeged (Ungaria) trebuie coordonate prin programe comune, astfel încât fondurile alocate să nu fie risipite.

"Principalul obstacol pentru Strategia Dunării, pe termen lung, este de a menţine un interes ridicat şi constant al autorităţilor şi cetăţenilor pentru aceste acţiuni. Între timp, trebuie să ne concentrăm şi pe efectele crizei financiare şi economice şi pe reconstrucţia economiei", a adăugat Boc, citat de Mediafax

Strategia Dunării va fi o strategie internă a Uniunii Europene la care sunt invitate să participe şi statele terţe riverane şi va respecta cele trei principii aplicate şi în cazul Strategiei UE pentru regiunea Mării Baltice. Cele patru domenii propuse de Comisia Europeană şi pe care se va axa Strategia sunt: conectivitatea (transport durabil şi reţele de energie), protecţia mediului a resurselor de apă şi managementul riscurilor, dezvoltarea socio-economică (cultură, educaţie, cercetare, turism, dezvoltare rurală, piaţa internă) şi îmbunătăţirea sistemului de guvernare (capacitate instituţională şi securitate internă).

În Romania au fost elaborate peste 10.000 de proiecte care vizează regiunea Dunării. Printre cele mai importante se numără canalul Dunăre-Bucureşti, construirea a două noi poduri România- Bulgaria, refacerea infrastructurii portuare și crearea unui institut internaţional pentru studierea ecosistemelor din Delta Dunării.

Summit-ul Dunării reuneşte astăzi la Bucureşti, 22 de delegaţii reprezentând şefi de guverne din cele 14 state din bazinul Dunării, Comisia Europeană, reprezentanţi ai celor şase landuri riverane din Germania şi Austria, primăria oraşului Ulm din Germania şi Polonia, în calitate de observator.

Citeşte şi:

Barroso participă la Strategia Dunării la Bucureşti

Băsescu: Prin Strategia Dunării se instituie un nou mod de colaborare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel