Data publicării:

Boc: Obiectivul strategic - a transforma ţara din una care importă produse agricole în una ce exportă

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
Emil Boc
Emil Boc

Premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă, la Călăraşi, că obiectivul strategic al Guvernului este acela de a transforma România dintr-o ţară care încă importă produse agroalimentare în una care exportă astfel de produse.

"Obiectivul clar al ţării noastre este să ne transformăm dintr-o ţară care astăzi încă importă produse agroalimentare în una care exportă astfel de produse. Acesta este obiectivul strategic al ţării noastre. Câţiva paşi în această direcţie s-au făcut, dar ei trebuie să fie clar articulaţi", a afirmat Emil Boc, aflat la Călăraşi la lucrările Comisiei naţionale de agricultură a PDL.

Premierul a mai spus că plata subvenţiei pe suprafaţa cultivată şi modificarea Legii cadastrului sunt două probleme prioritare aflate pe agenda Guvernului.

"Şi anul acesta, începând cu 16 octombrie, va începe plata subvenţiei pe suprafaţă,aproximativ 42 de euro pe hectar, iar din decembrie a doua parte, tocmai pentru ca agricultorii să aibă resursa necesară. Implementarea unui astfel de program (programul de cadastru - n.r.) costă, într-adevăr. Cadastrul costă, dar este atât de necesar pentru rezolvarea problemelor proprietăţii, pentru comasarea proprietăţilor, pentru realizarea investiţiilor în agricultură, iar anul 2012 nu poate trece fără ca acesta să fie implementat. Asta înseamnă realizarea cadastrului gratuit pentru populaţie printr-un parteneriat public-privat pe care Guvernul îl are în pregătire. Săptămâna viitoare vom face primul pas în această direcţie", a declarat premierul.

El a făcut referire şi la necesitatea diminuării suprafeţelor de teren agricol nelucrate, declarând că, dacă în anul 2005 existau în jur de două milioane de hectare de teren agricol nelucrat, în prezent sunt sub un milion, iar "cheia" diminuării suprafeţelor agricole nelucrate este acordarea la timp a subvenţiilor.

Emil Boc a mai spus că pentru anul 2012 Guvernul are în vedere şi un program naţional pentru depozite de legume şi fructe, precizând că în prezent acestea acoperă circa 20% din necesarul de depozitare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel