Boboteaza 2023. Părintele Florin Ioniță a vorbit despre puterea apei sfințite: Chiar și la slujbă se spune acest lucru
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Părintele Florin Ioniță, preot paroh al Parohiei Brătila de Jos, a dezvăluit, în exclusivitate pentru Spectacola, tradițiile și obiceiurile de Bobotează, dar și puterea apei sfințite. 

Botezul Domnului (Boboteaza - Dumnezeiasca Arătare) este sărbătorit de Biserică în ziua de 6 ianuarie. Această sărbătoare reprezintă botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul. În ajunul și în ziua de Bobotează, în toate bisericile ortodoxe, cu puterea Duhului Sfânt, la rugăciunile arhiereilor și preoților se sfințește aghiasma cea mare.

Părintele Florin Ioniță, preot paroh, despre puterea apei sfințite

Părintele Florin Ioniță, preot paroh al Parohiei Brătila de Jos, județul Bacău, a dezvăluit, în exclusivitate pentru Spectacola,  puterea apei sfințite, dar și ce tradiții și obiceiuri respectăm în această zi de mare sărbătoare. 

„După rânduiala și după zilele de sărbătoare ale Crăciunului sau Nașterea Domnului și de Anul Nou vine Boboteaza, când întreaga fire se sfințește, se reînnoiește, nu numai firea apelor, ci întreaga fire văzută. Înainte de sfințirea apelor, de descoperirea Sfintei Treimi, lumea, cu mic cu mare așteaptă această sărbătoare într-un mod cu totul aparte.

Dacă, în cursul anului bisericesc ei vin la Sfânta Liturghie și sunt în biserică, acum de Bobotează, ei vin la Liturghie altarul îl fac dincolo de curtea bisericii, ori la o apă, ori la un pârâu sau la o răscruce de drumuri, la troiță. Rolul central este sfințirea apei, preotul cântă „În Iordan botezându-te Tu, Doamne”, împreună cu toți creștinii. Fiecare așteaptă această apă sfințită, agheasma mare, alungarea de duhuri necurate.

Chiar și în slujbă se spune „Dă-le Doamne sănătate celor care vor gusta din ea și prin stropirea cu această apă sfințită să le fie alinate durerile și toate necazurile să se depărteze”. ”, a spus părintele Florin Ioniță, în exclusivitate pentru Spectacola. 

„Mi-am luat cântărețul și am mers acolo și am binecuvântat și sfințit ca în acel loc”

Preotul Florin Ioniţă, de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”  din Brătila, a mers însoţit de un dascăl pe marginea drumului naţional 11, din judeţul Bacău, şi a ţinut o slujbă în curba aflată la ieşirea din Oneşti către Bacău, sperând că astfel va reuşi să reducă numărul de accidente care se produc frecvent în zonă. Acesta a mărturisit că, în urma stropirii cu apă sfințită s-a redus numărul de tragedii din acel lor. 

Citește continuarea pe SPECTACOLA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel