Data actualizării:
Data publicării:

Boala tot mai des întâlnită în rândul tinerilor. Care sunt simptomele și de ce apare

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @katemangostar
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @katemangostar
Durerile și distensia abdominală, precum și flatulența și tulburările de defecație, sunt simptome din ce în ce mai frecvente în rândul populației tinere. Stresul social și o alimentație deficitară au mult de-a face cu acestea.

Una dintre aceste tulburări funcționale este Sindromul Intestinului Iritabil, o afecțiune foarte frecventă atât pentru medicul de familie cât și pentru gastroenterolog. Este vorba despre o afecțiune intestinală cronică care provoacă diaree și/sau constipație, distensie abdominală și perturbări ale ritmului defecației.

Pentru a înțelege de ce este o afecțiune care afectează tot mai mult populația tânără, 20minutos a intervievat-o pe doctorița Ana Ortiz, managerul Ariei de Sănătate de la Farmasierra.

Ce este Sindromul Intestinului Iritabil

Sindromul Intestinului Iritabil (SII), cunoscut popular drept 'colonul iritabil', este un tulburare digestivă funcțională cronică și benignă caracterizată prin prezența durerii abdominale asociate cu balonare abdominală, flatulență și modificări ale ritmului de defecație, fie sub formă de diaree, constipație sau ambele, fără a fi asociate cu vreo cauză organică sau biochimică.

După cum explică doctora intervievată de acest ziar, "este o afecțiune intestinală cronică și frecventă, cu o prevalență mare, (...) limitând în mare măsură calitatea vieții celor care o suferă și având un impact economic semnificativ asupra sistemelor de sănătate".

Simptomele sindromului intestinului iritabil

Sindromul despre care vorbim (SII) se manifestă clinic prin combinarea variabilă a diferitelor simptome digestive cronice sau recurente, cum ar fi balonarea, durerea sau disconfortul abdominal recurent de cel puțin o zi pe săptămână în ultimele 3 luni.

Deosebit de remarcabilă este perturbarea obiceiului de defecație pe care o provoacă și care afectează atât frecvența, cât și consistența scaunelor. Acestea pot să apară sub formă de diaree, constipație sau chiar ambele în același timp, întotdeauna în absența unei boli gastrointestinale structurale, a unei infecții sau a unei alterări biochimice.

Este vorba despre o problemă care afectează întregul intestin, nu doar colonul. De obicei, se manifestă cu recidive mai mult sau mai puțin frecvente, fără a exista o patologie de bază care să o justifice. În ciuda faptului că este o tulburare benignă, are un impact semnificativ asupra calității vieții persoanelor care o suferă.

De ce apare

În prezent, SII este considerat un tulburare digestivă funcțională rezultată din dezechilibrul în axa microbiotă-intestin-creier. Această problemă afectează negativ funcția barierei intestinale și activează sistemul imunitar și nervos al aparatului digestiv, ceea ce generează o hipersensibilitate viscerală și o perturbare motorie.

Dovezile științifice aduse în ultimii ani sugerează că în dezvoltarea sa sunt implicați factori fiziopatologici de diverse tipuri. Aceștia includ perturbări ale microbiotei intestinale; perturbări în motilitatea intestinală; hipersensibilitate viscerală; infecții gastrointestinale; factori psihosociali precum stresul, anxietatea și depresia; factori genetici și dietetici.

De ce afectează acest sindrom tinerii

Sindromul Intestinului Iritabil este una dintre cele mai frecvente tulburări gastrointestinale funcționale. Prevalența globală este estimată la 11%. Acestea sunt afecțiuni foarte comune pe tot parcursul perioadei pediatrice, importanța lor rezidând în impactul pe care îl au atât asupra calității vieții copilului, cât și a mediului său.

"Cu ani în urmă, în fața simptomelor, se căuta o cauză organică care să le provoace, se efectuau numeroase teste și analize care nu ofereau nicio aproximare la problemă. În prezent, totuși, se știe că durerile abdominale cronice în copilărie nu se datorează cauzelor organice, ci sunt legate de o alterare a funcționării axei microbiotă-intestin-creier și pot fi chiar legate de starea de spirit a copilului", a spus medicul. 

"Copiii mici și adolescenții cu Sindromul Intestinului Iritabil sunt adesea mai sensibili la durerea abdominală, disconfortul digestiv și senzația de sațietate decât ceilalți adolescenți. În multe cazuri, nu se ajunge să se știe ce declanșează simptomele", a mai spus dr. Ana Ortiz. 

Se poate preveni Sindromul Intestinului Iritabil?

Nu se cunoaște cauza exactă a SII și de aceea nu putem defini măsuri preventive clare. Cu toate acestea, știm despre diverși factori care pot influența dezvoltarea sa, care sunt diferiți de la o persoană la alta.

Există doi factori care pot agrava simptomele SII: stresul emoțional și alimentația. O dietă și un stil de viață sănătos, ordonat și echilibrat au demonstrat, pe termen scurt, că ajută la reducerea simptomelor gastrointestinale la pacienții cu SII.

Adoptarea unei diete sănătoase, evitând alimentele care sunt prost absorbite în intestinul subțire; și reducerea consumului de mâncăruri bogate în calorii, care pun presiune asupra aparatului digestiv, sunt două idei bune. "Este recomandabil să aveți mai multe mese, poate cinci pe zi, dar porțiuni mai mici și să mâncați într-un ritm relaxat, la ore regulate", a mai spus medicul, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel