Boala Lyme: primul vaccin a intrat în teste. Carmen Dorobăț: Sperăm să vină cât mai repede. Boala determină sechele, complicații
Boala Lyme ar putea avea în curând primul tratament. Primul vaccin pentru boala Lyme a intrat în teste. Ce spune medicul Carmen Dorobăț despre asta.
Boala Lyme face din ce în ce mai multe victime, iar mulți oameni află mult prea târziu, când simptomele și efectele bolii sunt deja grave.
Primul vaccin împotriva bolii Lyme este în curs de testare în Suedia. Un vaccin împotriva bolii Lyme este testat acum în Suedia, pentru prima dată în istorie. Un nou vaccin va fi probabil pe piață în câțiva ani, spune Johan Sanmartin Berglund, profesor de tehnologie aplicată în domeniul sănătății la Institutul de Tehnologie Blekinge.
Nu toate căpușele sunt purtătoare ale bolii Lyme, dar aproximativ 20% dintre ele sunt. Peste 15.000 de persoane sunt incluse în studiul condus de Blekinge University of Technology. Studiul privind vaccinul este în desfășurare de mai bine de un an și a sosit momentul ca persoanele testate să primească a treia doză de vaccin.
Profesorul de tehnologie aplicată în domeniul sănătății, Johan Sanmartin Berglund, conduce partea suedeză a studiului.
”Este dificil să se producă un vaccin împotriva bolii Lyme, deoarece bacteria bolii Lyme există în foarte multe variante diferite. În cadrul studiului preliminar, am cartografiat care sunt tipurile de boală Lyme întâlnite în Europa și pe care trebuie să le acopere vaccinul”, a spus Johan Sanmartin Berglund, profesor de tehnologie aplicată în domeniul sănătății, potrivit News Medical.
Scopul este de a produce un vaccin care să funcționeze peste tot în lume. Regiunea Blekinge din Suedia este una dintre zonele de testare din Suedia, deoarece acest ținut este cunoscut pentru incidența ridicată a bolii Lyme.
Johan Sanmartin Berglund crede că un nou vaccin va fi probabil pe piață în câțiva ani.
”Studiul de vaccinare trebuie să dureze cel puțin două sezoane de căpușe. După aceea, vor mai trece câțiva ani până când vaccinul va fi aprobat și disponibil în Europa. Estimez că un nou vaccin ar putea fi disponibil în 2026”, conchide Johan Sanmartin Berglund.
Ce beneficii are vaccinul
Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, de ce este important ca un vaccin să fie dezvoltat pentru boala Lyme.
”Este în teste vaccinul. Nu îl folosim încă. Este în studiu, în clinică nu am avut studiu privind acest vaccin. Noi sperăm să vină cât de repede pentru că este sezon.
Acest vaccin nu va fi unul cu administrare obligatorie. Nefiind cu administrare obligatorie, fiecare va face așa cum va crede de cuviință. Este foarte important ca atunci când persoanele vor să se vaccineze, la cerere, trebuie să se facă anamneza pacientului respectiv. Trebuie să fim siguri să nu aibă teren alergic, să nu aibă contraindicații”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Citește continuarea pe: https://www.dcmedical.ro/boala-lyme-primul-vaccin-a-intrat-in-teste-carmen-dorobat_644963.html?fbclid=IwAR1-7_wGKEYwXsqol8G6NsIVjQEFEQlpj0rr60I5Ds2PaDzm2iOuM-W4Ink
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News