Boala gravă care poate fi depistată cu ajutorul cumpărăturilor făcute de femei - Studiu
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Boala gravă care poate fi depistată cu ajutorul cumpărăturilor făcute de femei / Foto: Pixabay, de Mediamodifier
Boala gravă care poate fi depistată cu ajutorul cumpărăturilor făcute de femei / Foto: Pixabay, de Mediamodifier
O boală gravă ar putea fi depistată cu ajutorul cumpărăturilor făcute de femei, potrivit unui nou studiu.

Urmărirea a ceea ce cumpără oamenii, prin intermediul datelor cardului de fidelitate, poate ajuta la identificarea celor cu semne timpurii de cancer, arată un nou studiu, scrie BBC. Achizițiile frecvente de analgezice fără prescripție medicală și de tablete pentru indigestie au relevat un risc mai mare de cancer ovarian, au descoperit ei.

Cancerul ovarian este adesea diagnosticat târziu. Nu există un test de screening de încredere, iar simptomele, cum ar fi balonarea, pot fi vagi și confundate cu alte afecțiuni comune, inofensive.

Simptomele includ: stomac umflat, indigestie, dureri pelvine sau abdominale, pierderea poftei de mâncare sau senzația de sațietate rapidă după masă, nevoia de a urina mai des. Diagnosticul precoce îmbunătățește șansa de succes a tratamentului.

Povestea Fionei

Fiona Murphy avea 25 de ani când a fost diagnosticată și tratată pentru un tip rar de cancer ovarian. Avea crampe la stomac și indigestie de câțiva ani, despre care alți doctori au crezut în mod repetat că ar putea fi sindromul intestinului iritabil.

Ea a declarat pentru BBC News: "Am trăit pe Gaviscon luni și luni înainte de diagnosticul meu de cancer ovarian. A mers peste tot cu mine. Nu puteam ieși din casă fără el. Simptomele mele au fost vagi, dar au fost frecvente și continue, asta este ceea ce trebuie să cauți".

Simptomele ei au continuat și io investigație mai amănunțită a scos la iveală prezența cancerului. Acum, la 39 de ani, Fiona a ajutat echipa de la Imperial College London în cadrul cercetările lor.

"Am vrut să ajut la dezvoltarea acestui studiu pentru că am avut un diagnostic greșit timp de aproape doi ani. Dacă există o modalitate de a obține un diagnostic mai devreme, vreau să ajut oamenii care se află în aceeași poziție în care eram eu. Este vital să fie diagnosticat devreme. Dacă cancerul meu ar fi fost depistat mai devreme, s-ar fi putut să fi avut mult mai puține operații și opțiuni mai bune de fertilitate", a spus femeia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel