Data actualizării:
Data publicării:

Boala fără soluție neuro-chirurgicală la care duce otita netratată. Mihalea, SANADOR: Sângele își caută alte rute de reîntoarcere de la creier

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
foto pexels
foto pexels

O otită netratată nu trece pur și simplu, cum nici un țiuit în urechi nu poate fi tratat... după ureche. Deși par probleme comune, acestea pot duce la situații de sănătate fără ieșire. 

Prezent în interviul DCNews și DCMedical, medicul primar Cristian Mihalea, supraspecialist în neuroradiologie intervențională la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit și despre fistula arteriovenoasă. 

”Fistula arteriovenoasă este o patologie foarte păcătoasă pe care o avem și, din păcate, dacă la anevrismul cerebral avem opțiunea neuro-chirurgicală, la fistulele cerebrale, lucrurile stau puțin invers pentru că nu prea există soluție neuro-chirurgicală. O fistulă durală arteriovenoasă este o comunicare aberantă între arteră și venă, la suprafața durei, la suprafața membranei care învelește creierul și nu este o afecțiune dobândită, nu ne naștem cu ea, ci o dobândim. 

Sanador

Prima și prima cauză prin care o dobândim este otita urechii medii netratate, care provoacă inflamații în jur, provocând inflamații în jur, extinderea inflamației duce la trombozarea sinusurilor. Noi, în spatele urechii medii, avem un sistem venos de reîntoarcere a sângelui de la creier către corp și sunt niște vene de calibrul unui deget, de 7 - 9 milimetri. Aceste vene, în contextul unei otite netratate, repetate, se inflamează și se produce trombozarea sinusului. Odată ce se trombozează un sinus, sângele și reîntoarcerea venoasă își va căuta alte rute și noi avem niște vase cu care ne naștem, care sunt nefuncționale în membrană. Ele deschizându-se, se formează o comunicare aberantă care nu exista cu un an în urmă, când pacientul nu avea otită, care se numește fistula arteriovenoasă durală. De ce e periculoasă? Inversează fluxul sanguin. Adică, la un moment dat, sângele care ajunge arterial în această comunicare se reîntoarce în venă și creează o presiune extraordinar de mare și asta dă riscul de ruptură sau de sângerare. 

Al doilea motiv pentru care pacientul ajunge să se adreseze medicului sunt acufenele, acele celebre țiuituri în urechi. Sunt pacienți care spun că-și aud pulsul într-o ureche. Și sunt două motive pentru care-ți auzi pulsul: fie devii hipertensiv brusc, dar 10% din pacienți au fistule durale. Imagistica pune în evidență o astfel de fistulă” a explicat medicul Cristian Mihalea. 

Youtube video image

Dr. Cristian Mihalea a explicat ce este neuroradiologia intervențională.

„Neuroradiologia intervențională este, de fapt, o extensie a radiologiei intervenționale, dacă o luăm mai din spate, atunci a cardiologiei intervenționale. Infarctul acut se poate trata minim-invaziv printr-un abord arterial, se pune un stend. Mergând pe accelerat înainte, ajungem la bolile cerebrovasculare, la patologiile vaselor creierului, care se pot trata în aceeași manieră, dar, în loc să mergem spre cord, urcăm pe carotide cu anumite catetere, sub un aparat angiograf de foarte mare importanță”, a explicat Cristian Mihalea, medic primar, supraspecialist în neuroradiologie intervențională la Spitalul Clinic SANADOR.

La SANADOR, în vederea procedurilor de neuroradiologie intervențională, pacientul beneficiază de o evaluare atentă preprocedurală, precum și de o abordare pluridisciplinară, membrii echipei radiologice colaborând îndeaproape cu membrii echipei de neurochirurgie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel