Data actualizării:
Data publicării:

Boală de piele imună, asociată cu deficitul de vitamina D. Lipsa ”vitaminei soarelui” duce la creșterea severității psoriazisului

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Boală de piele imună, asociată cu deficitul de vitamina D. Lipsa ”vitaminei soarelui” duce la creșterea severității psoriazisului. FOTO: Freepik
Boală de piele imună, asociată cu deficitul de vitamina D. Lipsa ”vitaminei soarelui” duce la creșterea severității psoriazisului. FOTO: Freepik

Deficiența de vitamina D este asociată cu o creștere semnificativă a severității psoriazisului.

Deficiența de vitamina D sau nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu o creștere semnificativă a severității psoriazisului, potrivit unei cercetări efectuate în SUA pe aproape 500 de cazuri, unul dintre cele mai ample studii de până acum.

Dermatologul Eunyoung Cho de la Universitatea Brown și colegii săi spun că descoperirile lor sugerează că persoanele care suferă de această afecțiune iritantă a pielii, care afectează peste 8 milioane de persoane în SUA, ar putea beneficia de alimente sau suplimente bogate în vitamina D.

Psoriazisul este o boală mediată de sistemul imunitar, caracterizată printr-o reînnoire anormal de rapidă a celulelor pielii, iar cauza sa exactă este neclară. Se crede că apare în urma unei predispoziții genetice declanșate de factori de mediu.

Oricine se confruntă cu acumularea sa cronică de celule moarte, care provoacă mâncărimi și pete solzoase, știe că psoriazisul poate fi dureros și poate implica mai mult decât sănătatea fizică. Unii oameni chiar presupun în mod greșit că este contagios.

Cremele cu vitamina D, noi terapii

”Cremele topice sintetice cu vitamina D apar ca noi terapii pentru psoriazis, dar acestea necesită, de obicei, o rețetă medicală”, spune studenta la medicină Rachel Lim de la Universitatea Brown, care a prezentat cercetarea la Nutrition 2023 din Boston, la 25 iulie, arată Science Alert.

Oamenii de știință cred că vitamina D joacă un rol în prevenirea progresiei bolilor de piele prin modularea răspunsului imunitar și prin faptul că acționează direct asupra celulelor reparatoare ale pielii.

”Având în vedere interesul tot mai mare al publicului pentru suplimentarea cu vitamine, am dorit să examinăm în continuare legătura dintre nivelurile de vitamina D și severitatea psoriazisului”, spune Cho.

Cho, Lim și alți cercetători de la Brown University și Massachusetts College au examinat datele de la peste 40.000 de persoane colectate de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) între 2003 și 2014.

Nivelurile de vitamina D ale indivizilor și severitatea psoriazisului au fost evaluate într-un grup reprezentativ pentru populația SUA.

”Puține studii au căutat această asociere în grupuri de persoane, în special în populațiile mari din SUA, sau au examinat această relație prin prisma nutriției clinice”, explică Cho.

Citește și: Un nou tratament pentru cancerul de sân, descoperit de oamenii de știință

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel