Data publicării:

Boala care transformă porumbeii în "zombie". Ce se întâmplă cu oamenii care se apropie de ei - Video

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Boala care transformă porumbeii în "zombie". Ce se întâmplă cu oamenii care se apropie de ei / Foto: Pixabay, de Couleur
Boala care transformă porumbeii în "zombie". Ce se întâmplă cu oamenii care se apropie de ei / Foto: Pixabay, de Couleur

Un virus care afectează în special porumbeii trezește îngrijorări în rândul experților.

Alegeri prezidentiale 2024

O boală periculoasă transformă porumbeii în "zombie vii" și afectează tot mai multe păsări în Marea Britanie. Experții se tem că tot mai multe specii vor fi afectate. Până acum, virusul a afectat mai mult populațiile din Jersey, unde unele păsări au trebuit eutanasiate, scrie Daily Mail. Boala virală este de multe ori fatală și are niște simptome oribile.

Porumbeii care se infectează cu un paramixovirus al porumbeilor, cunoscut și sub numele de PPMV sau boala Newcastle, se confruntă cu o serie de simptome neurologice, inclusiv faptul că li se răsucește gâtul și le tremură aripile.

Pe lângă simptomele menționate mai sus, porumbeii au fecale verzi, merg în cerc, adesea nu pot zbura și uneori nici mișca. Acest virus nu afectează oamenii, dar poate provoca conjunctivită celor care ating păsările bolnave.

"Boala este extrem de infecțioasă și se răspândește prin fecale și alte secreții. Virusul poate supraviețui mai mult în lunile mai umede și mai reci, ceea ce înseamnă că sunt mai frecvente cazurile în această perioadă a anului", a transmis un purtător de cuvânt al JSPCA Animal's Shelter.

Totodată, experții au avertizat că virusul poate infecta și păsările de curte. Din păcate, deocamdată nu există un tratament.

Youtube video image

Porumbeii mor pe capete la Vaslui. Cetățenii nu au încă o explicație, dar au găsit otravă aruncată pe stradă

 

În această vară mai multe scuaruri și parcuri din municipiul Vaslui s-au umplut cu leșuri de porumbei. În zona Independența, de pildă, zburătoare moarte erau aproape la fiecare pas. Scene similare se întâlneau însă și în Piața Vidin, dar și în parcul de lângă Teatrul de Vară.

Unii vasluieni au reclamat problema pe Facebook. “Lângă cinema Independența, pe o distanță de 20 de metri, erau șapte porumbei morți. În Piața Vidin, din stolul numeros de porumbei, nu mai sunt nici jumătate. Acolo s-a găsit grâu roșu aruncat pe jos, un raticid folosit pentru combaterea șobolanilor. Nu știm pe cine deranjează, dar se vede că cineva și-a propus să-i omoare”, a scris Claudia pe rețelele de socializare. Mai mult, nici porumbeii care trăiesc nu păreau a fi prea fericiți. Apatici, ei dădeau semne că ar fi bolnavi, motiv pentru care era plauzibil ca zburătoarele să fi fost otrăvite sau să sufere de o boală contagioasă.

În ultimii ani, porumbeii au devenit parte din peisajul municipiului reședință de județ, iar vasluienii s-au obișnuit să hrănească zburătoarele din parcuri fie cu pâine, covrigi, biscuți ori pufuleți. Puțini știu însă că hrănind porumbeii, le facem mai mult rău decât bine. Pâinea, covrigii și, în general, orice produs de panificație sunt nesănătoare pentru porumbei pentru că le cauzează o serie de probleme, cea mai gravă fiind o boală numită “aripa de înger”.

Pâinea albă, spre exemplu, are aport nutritiv aproape zero, este plină de calorii și nimic mai mult. Hrănirea sistematică a păsărilor cu ea le face dependente de om, ca furnizor de hrană, iar ele încetează să-și mai caute singure alta, naturală și adaptată nevoilor nutriționale pe care le au. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel