Boala care se poate vindeca ușor dacă este depistată la timp. Dr. Irinel Popescu: Nu necesită medicație, nici nu prea există medicație / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursă foto: Captură video ZUnivers Podcasts Intervievista
Sursă foto: Captură video ZUnivers Podcasts Intervievista
Acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News, a participat la podcastul „Intervievista" de pe ZUnivers Podcasts, unde a vorbit despre boala ficatului gras. 

Medicul susține că numărul pacienților cu steatoză hepatică a crescut în ultimii ani, însă dacă este depistată la timp, acestă boală poate fi vindecată prin simpla schimbare a regimului de viață. 

„Cu cât a crescut procentul pacienților cu boala ficatului gras în anii 2000 față de anii '80, în România?”, a întrebat Florentina Fântânaru.

„A crescut destul de mult și în România, poate mai puțin, deși România e între țările fruntașe la consumul de alcool, pentru că asta e cauza principală. A crescut mai mult în Statele Unite și e interesant că, din păcate, nu numai legat de consumul de alcool, ci și de alți factori,  probabil că în primul rând de alimentația modernă, este acel ficat steatozic non-alcoolic, o boală foarte perfidă și destul de răspândită care lăsată să evolueze poate să se asocieze cu inflamația, deci de la steatoză hepatică se ajunge la steatohepatită și chiar la ciroză hepatică și necesitatea de transplant.

Aici intervine și alimentația. Steatoza apare și în contextul așa numitului sindrom metabolic, deci se însoțește aproape întotdeauna de diabet, hipertensiune arterială sau obezitate. În realitate grăsimea care se depune în ficat e cea care se și vede în momentul în care pacientul intră pe ușa cabinetului.

Viața modernă, pentru că ea s-a schimbat în multe din componentele ei și două sunt esențiale: lipsa de mișcare și alimentația nesănătoasă: dulciurile excesive, grăsimile, mai ales de anumită factură în ce privește compoziția. Toate astea duc la afectarea ficatului și la apariția acestei boli care a devenit un factor serios, perturbator de sănătate și care trebuie tratată cu toată atenția pentru că dacă o depistăm de la început, ea se poate rezolva cu schimbarea regimului de viață. Nici nu necesită medicație, nici nu prea există medicație. 

Ce contribuie foarte mult la rezolvarea steatozei este schimbarea stilului de viață și corectarea restului componentelor sindromului metabolic, a diabetului, a tensiunii arteriale, a greutății corporale. Toate astea rezolvă ficatul gras.", a spus Dr. Irinel Popescu.

„Deci ce am putea să înțelegem noi este că cele mai comune cauze de îmbolnăvire a ficatului sunt mâncarea și băutura.”, a spus Florentina Fântânaru.

„Băutura, în primul rând, și mâncarea nesănătoasă și în exces care duce la obezitate, la exces de greutate corporală”, a spus a spus Dr. Irinel Popescu.

„E adevărat că consumul masiv de alcool poate conduce la apariția ficatului gras în mai puțin de trei săptămâni?”, a întrebat Florentina Fântânaru.

„Există o intoxicație acută cu alcool și uneori s-a ajuns și la necesitatea unui transplant. Să transformi un ficat normal într-unul steatozic e posibil până la urmă.", a spus a spus Dr. Irinel Popescu la podcastul „Intervievista" de pe ZUnivers Podcasts. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel