Data actualizării:
Data publicării:

Boala care poate fi confundată cu cancerul uterin. Dr. Nechifor: De multe ori, pacientelor li se spune „mai bine scoatem tot ca să fim siguri!” Dar atenție: Nu e cancer!

Autor: RMC | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Dr. Rareș Nechifor
Dr. Rareș Nechifor

Fibromul uterin este cea mai frecventă formațiune care se poate dezvolta, mai ales în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani. 

Fibromul uterin este o tumoare benignă care se formează la nivelul uterului. Mai exact, fibromul este format dintr-un țesut mixt, conjunctiv și muscular, care se dezvoltă în exces în cavitatea uterină. Se dezvoltă fie în interiorul peretelui uterin sau fie în exteriorul uterului. Fibroamele care apar în peretele uterului pot afecta dezvoltarea normală a uterului pe perioada unei sarcini, în funcție de mărimea pe care acestea le au.

Cauzele fibromului uterin

Specialiștii în medicină nu au putut stabili o cauză exactă a apariției fibromului uterin. Prevenirea instalării unui fibrom uterin este imposibilă. De vină pentru apariția unui fibrom uterin pot fi moștenirea genetică, obezitatea, hipertensiunea arterială sau apariția primei menstruații la o vârstă fragedă, fenomen ce poartă numele de menarhă.

Pentru că multe femei se întreabă dacă fibromul uterin duce la infertilitate sau la cancer, am stat de vorbă cu Dr. Rareș Nechifor, medic român cu experiență mare la nivel european în terapia fibromului uterin prin embolizare. 


Cum afectează fibromul uterin fertilitatea? De asemenea, există efecte ale tratamentului asupra fertilității?

 

Sunt două moduri prin care fibroamele pot afecta fertilitatea: atunci când cresc în cavitatea uterină, fibroamele se comportă ca un sterilet și împiedică femeia să rămână însărcinată. În schimb, când sunt multe sau mari, ele alterează elasticitatea peretelui uterin și fac ca acesta să fie o „căsuță” mai puțin bună pentru copil. În astfel de cazuri sarcina poate să fie pierdută pe parcurs.

Histerectomia înseamnă scoaterea uterului, deci imposibilitatea de a mai face un copil. Miomectomia reface fertilitatea pacientei, însă cazurile trebuie alese cu grijă, altfel se poate ajunge la pierderea uterului. Numai una din patru femei cu fibrom uterin pot face această operație în condiții de siguranță. Embolizarea are aceeași eficiență cu miomectomia, însă poate trata în condiții de siguranță mult mai multe paciente (3/4). Tratamentul medicamentos este doar simptomatic, nu poate rezolva infertilitatea dată de un fibrom, însă poate să fie un ajutor important asociat cu miomectomia sau embolizarea.



Netratat, fibromul uterin poate duce la cancer?

 

Nu! Fibromul uterin este o cu totul altă afecțiune decât cancerul uterin și nu este un factor favorizant pentru cancer. Fiind însă atât de frecvent, uneori se poate întâmpla ca aceeași pacientă să aibă atât un fibrom, cât și un cancer uterin. Sau, la fel de trist este atunci când diagnosticul este pus greșit, iar un fibrom este confundat cu un cancer sau un cancer cu un fibrom. Este important de știut că avem la dispoziție metode de diagnostic foarte eficiente în a face diferența dintre cele doua afecțiuni. Un examen IRM cu contrast împreună cu o analiză de sânge (dozarea fracțiunilor lactatdehidrogenazei) ne permit cu o sensibilitate de 100% să deosebim un fibrom de un cancer. De multe ori, pacientelor li se spune „mai bine scoatem tot ca să fim siguri!” Această afirmație sugerează posibilitatea unui cancer și induce o stare de frică ce alterează capacitatea de a alege. Nu frica trebuie să ne facă să alegem, ci un diagnostic corect și o informare completă!

VEZI ȘI: Fibrom uterin. Dr. Rareș Nechifor: Dacă femeile vor copii, acest tratament e inacceptabil și nu ar trebui să fie propus de medic

Dr. Rareș Nechifor este medic primar radiologie intervențională, cu peste 20 de ani de experiență, unul dintre pionierii radiologiei intervenționale din România și membru fondator al Societății Române de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România (2009). Cu peste 10.000 de intervenții endovasculare realizate prin proceduri minim-invazive, non-chirurgicale de Radiologie Intervențională, considerată a fi „chirurgia” viitorului, dintre care 8000 de intervenții de embolizare a fibromului uterin, dr. Rareș Nechifor este un reper profesional internațional și formator a peste 300 de radiologi intervenționiști din 27 de țări ale lumii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel