Boagiu amendează Golden Blitz pentru întârzieri la autostrada București-Ploiești
CNADNR a anunțat că lucrările de construcție pe tronsonul de autostradă Moara Vlăsiei – Ploieşti sunt în întârziere, fapt ce va duce la penalități ce vor fi aplicate constructurilor, potrivit contractelor. Penalitățile pot ajunge la 20. 000 de euro pe zi, valoarea penalităților putând ajunge, până la terminarea lucrărilor, la 2,4 milioane de euro.
La sfâșitul lunii noiembrie, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, declara, după o vizită pe șantierele autostrăzii că: "Vom vedea dacă vor fi respectate termenele, dar, din punctul meu de vedere, nu vor fi respectate până la finele acestui an. Probabil va fi o lucrare care va fi termninată anul viitor şi, sigur, cu consecinţele de rigoare. Penalităţile pe care le aplicăm conform contractului, de 0,05% pe zi până la finalizarea lucrării, se aplică pentru toţi cei care nu respectă termenele", preciza Boagiu, adăugând că pe 15 decembrie se va face o nouă evaluare a lucrărilor.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, în urma verificărilor, anunţă că în acest moment lucrările de construcţie pentru tronsonul de autostradă Moara Vlăsiei – Ploieşti sunt finalizate pe sectorul construit de firma lui Dorinel Umbrărescu, adică între km 48+200 – km 62+000 (sector construit de SC SPEDITION UMB SRL). Potrivit CNADNR, vinovate de întârzierile în execuție ar fi companiile S.C.Euroconstruct Trading 98 SRL şi SC Pa&Co International SRL.
Acestea nu au finalizat lucrările de construcţie până la data curentă, iar C.N.A.D.N.R. S.A anunță că va aplica prevederile contractuale referitoare la penalităţile de întârziere (0,05%/zi), calculate la restul lucrărilor rămase de executat, până la data finalizării lucrărilor. Aceste penalităţi urmează să fie calculate de consultantul S.C. Consitrans SRL, desemnat pentru supervizarea lucrărilor de construcţie.Termenul estimat de finalizare pentru tronsonul Moara Vlăsiei-Ploieşti este trimestrul II 2012.
Cât vor plăti regii asfaltului?
Potrivit contractului, CNADNR le va cere penalităţi de întârziere, acestea vor fi minime faţă de valoarea totală a contractului. Potrivit unor surse din cadrul CNADNR nivelul acestora este de 0,05%/zi de întârziere. Cum valoarea totală a contractului este de 880 milioane lei, aici fiind inclus şi un act adiţional care a mărit valoarea lucrărilor cu 25%, iar stadiul mediu al lucrărilor este de circa 80%, penalităţile pot atinge cel mult 20.000 euro/zi. Astfel, suma cuvenită unei întârzieri totale de patru luni va fi de 2,4 milioane euro. În realitate, penalităţile se achită nu pentru toată valoarea lucrărilor neefectuate la data de 15 decembrie, ci doar pentru cele neterminate în fiecare lună a anului viitor, până la încheiere. Deşi au câştigat licitaţia împreună, ca urmare a unor dispute apărute ulterior, cei trei constructori au semnat un act adiţional prin care îşi separă lucrările, fapt pentru care vor plăti individual penalităţile către CNADNR.Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News