Data publicării:

BNR: Câți români au depus notificări la bănci pe Legea dării în plată

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp

Un număr de 3.398 debitorii au depus la bănci, până în data de 20 iulie 2016, 3.907 notificări de dare în plată, în sumă totală de aproape 1,13 miliarde de lei, din care 2.634 (67,4%) au fost contestate de bănci, a anunțat luni guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.

"Vă prezentăm câteva date statistice privind procesul de notificare la Lega privind darea în plată. Vă facem de la început precizarea că legea nu ne-a dat posibilitatea și nici nu ne-a obligat să culegem date statistice. Informațiile se bazează numai pe raportări ale băncilor transmise la solicitarea Băncii Naționale a României în vederea monitorizării poziției prudențiale a instituțiilor de credit și a evaluării stabilității sistemului bancar. (...) La capitolul notificări de dare în plată, avem total notificări la 20 iulie, 3.907 notificări, din care contestate de către bănci 2.634, adică 67,4%", a explicat Isărescu, ciatta de Agerpres.

În plus, potrivit acestuia, 404 debitori au notificat mai mult de două credite, de aceea numărul total de debitori este mai mic decât totalul notificărilor, respectiv 3.398 de debitori, dar majoritatea au depus notificare pentru un singur credit.

Guvernatorul BNR a mai precizat că suma totală a creditelor notificate, respectiv 1,13 miliarde de lei, reprezintă 1% din totalul creditelor acordate persoanelor fizice și 2% din creditele ipotecare.

Citește și: Mugur Isărescu și-a dezvăluit salariul lunar de la BNR

Pe de altă parte, șeful BNR a menționat că 56% dintre notificări vizează credite cu întârzieri de peste 90 de zile, iar 44% nu au fost și nu sunt credite cu probleme. Totodată, în majoritatea cazurilor, valoarea creditului rămasă de rambursat este mai mare decât valoare garanției imobiliare. "Cu alte cuvinte exista o motivație clară de dare în plată pentru că valoarea casei era mai mică decât valoarea creditului și debitorul era stimulat să efectueze această operațiune. Avem în această situație 64% din numărul notificărilor și 75% din valoarea expunerilor notificate. În cazul a 504 notificări, valoarea garanției este mai mare decât a creditului rămas de plată", a mai spus guvernatorul BNR.

În ceea ce privește gradul de îndatorare al debitorilor care au depus notificări de dare în plată, în majoritatea cazurilor acesta depășește 65%. În plus, cele mai multe credite pentru care s-au depus notificări au valoare ridicată, de circa 300.000 de lei, potrivit datelor prezentate de guvernatorul BNR.

Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credit a intrat în vigoare în data de 13 mai 2016.

[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel