Data publicării:

Blue Monday, 15 ianuarie, cea mai deprimantă zi din an. Cum să îi combateți efectele

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
Ce stă în spatele celei mai deprimante zile din an, Blue Monday.

Blue Monday, a treia zi de luni din an, este considerată cea mai deprimantă zi din an. Originile acestei zile datează de la mijlocul anilor 2000, iar originile sale sunt în prezent controversate și misterioase.

De altfel, lunile de iarnă sunt întotdeauna o perioadă dificilă pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală, afecțiuni precum tulburarea afectivă sezonieră, devenind din ce în ce mai importante, deoarece diverse aspecte ale perioadei de iarnă își pun amprenta asupra sănătății mintale.
De exemplu, vremea rece, zilele mai scurte și grijile financiare cauzate de perioada festivă, printre alte motive, pot exacerba în mod semnificativ sănătatea mintală precară.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că depresia sezonieră este o afecțiune cuantificabilă și dovedită, Blue Monday pare să nu aibă vreo bază științifică.

Conceptul de Blue Monday a fost publicat pentru prima dată în 2005, într-un comunicat de presă al Sky Travel, care a făcut afirmații potrivit cărora un calcul inedit pe care ș-au făcut a determinat-o ca fiind cea mai deprimantă zi a anului.

Calculul a folosit o serie de factori, cum ar fi vremea, datoriile, timpul scurs de la Crăciun, salariul lunar, timpul scurs de la eșecul rezoluțiilor de Anul Nou, nivelul scăzut de motivație și sentimentul că trebuie să ia măsuri.

Cum să combateți tristețea de iarnă

Deși validitatea Blue Monday este controversată, lunile de iarnă sunt cu siguranță o perioadă dificilă care își pune amprenta asupra sănătății mentale.

Iată câteva sfaturi pentru protejarea sănătății mintale în această iarnă:

Rămâneți activi

Exercițiile fizice stimulează endorfinele, care îmbunătățesc starea de spirit. Nu trebuie să fie intens - simpla plimbare sau yoga poate face diferența.

Profitați de lumina soarelui

Lumina naturală poate avea un impact pozitiv asupra dispoziției dumneavoastră. Încercați să petreceți timp în aer liber sau să stați lângă o fereastră pentru a absorbi lumina soarelui.

Conectați-vă cu ceilalți

Conexiunile sociale sunt vitale pentru sănătatea mintală. Ajungeți la prieteni, familie sau alăturați-vă grupurilor cu interese comune.

Atenție și relaxare

Practici precum meditația, respirația profundă sau exercițiile de conștientizare pot ajuta la reducerea stresului și la promovarea unui sentiment de calm.

Stabiliți obiective realiste

Realizarea chiar și a unor sarcini mici poate oferi un sentiment de realizare și poate ridica moralul.

Alimentație sănătoasă

Alimentați-vă corpul cu alimente nutritive. Anumite alimente, cum ar fi cele bogate în acizi grași omega-3, pot susține sănătatea creierului și starea de spirit.

Limitați timpul petrecut în fața ecranului

Timpul excesiv petrecut pe ecrane, în special pe știri negative sau pe rețelele de socializare, poate contribui la senzația de depresie. Luați pauze și implicați-vă în activități offline.

Căutați ajutor profesional dacă este necesar

Dacă sentimentele de tristețe persistă și interferează cu viața de zi cu zi, luați în considerare posibilitatea de a căuta sprijin din partea unui profesionist în domeniul sănătății mintale, notează HeathEuropa.

Citește și: 150 de milioane de cetățeni europeni, cu afecțiuni mintale. Crețu, de la Strasbourg: O mare parte recurg chiar la gestul extrem, cel al sinuciderii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel