Data publicării:

Blocul Rosenthal, fațadele reabilitate. PMB anunță demararea lucrărilor

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Primăria Capitalei anunţă că a început lucrările în cadrul programului privind reabilitarea faţadelor, prima dintre aceste intervenţii realizându-se la imobilul din Calea Victoriei nr. 22-24, cunoscut sub denumirea de Blocul Rosenthal.

Lucrările sunt realizate de către Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), informează Primăria Capitalei prin intermediul unui comunicat.

"După aprobarea în Consiliul General al Municipiului Bucureşti a regulamentului de intervenţie, dar şi a fondurilor necesare, au fost demarate primele lucrări. La imobilul din Calea Victoriei nr. 22-24, lăsat în paragină în ultimii douăzeci de ani, angajaţii Companiei Municipale Consolidări Bucureşti lucrează la îndepărtarea resturilor de mobilier rămase în interior, dar şi a molozului adunat de-a lungul anilor. În perioada următoare, urmează să fie montată schela pe faţadă şi să se înceapă decopertările de sus în jos", a precizat aceeaşi sursă.

Blocul Rosenthal a fost construit în anul 1938, după planurile lui Radu Dudescu, la acea vreme arhitectul şef al Băncii Naţionale a României. Construcţia a costat circa 35 de milioane de lei şi timp de treizeci de ani a găzduit "Casa de Pensiuni, Împrumuturi şi Ajutoare" a angajaţilor BNR. Din anul 1968, a fost sediul Băncii Române de Comerţ Exterior. După 1999, imobilul a rămas în paragină, reiese din comunicat. Clădirea - monument istoric - are un subsol pe două niveluri, cinci etaje de birouri, o sală de conferinţe, la etajul şapte se află o sală de sport şi un bufet la etajul opt. La parter au fost spaţii comerciale.

"În anul 2006, doar o parte din imobilul de aproape opt mii de metri pătraţi a fost transferată prin hotărâre de guvern din administrarea Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat în proprietatea publică a Municipiului Bucureşti. Abia în anul 2017, Primăria Municipiului a obţinut dreptul de administrare asupra întregii clădiri, încadrată în clasa II de risc seismic", menţionează aceeaşi sursă.

Potrivit PMB, fondurile pentru lucrări necesare în cazul altor zece imobile au fost deja aprobate în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Este vorba despre imobilele din: Calea Victoriei nr. 136-138, bd. Lascăr Catargiu nr. 11A, bd. Lascăr Catargiu nr. 16, bd. G-ral Gheorghe Magheru nr. 7, bd. G-ral Gheorghe Magheru nr. 32-36, bd. Regina Elisabeta nr. 36, Calea Victoriei nr. 12A, Calea Victoriei nr. 25, Calea Victoriei nr. 103-105 şi Calea Victoriei nr. 214.

Primăria menţionează că până în prezent au fost identificate şi inventariate toate imobilele cu probleme la faţade situate în zonele stabilite prin regulament ca fiind prioritare. În prima etapă, au fost identificate 430 de clădiri, care sunt încadrate în clasele II şi III de risc seismic.

"Au fost notificaţi toţi proprietarii, iar notificările au fost trimise către ştiinţă şi Inspectoratului de Stat în Construcţii, Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti - Direcţia de Disciplină în Construcţii şi Ministerului Culturii. Potrivit legii, proprietarii au obligaţia ca în termen de 60 de zile de la primirea notificării să înceapă demersurile pentru reparaţii. În caz contrar, Municipalitatea poate face reparaţiile din fonduri proprii şi se poate îndrepta în instanţă pentru recuperarea costurilor", precizează aceeaşi sursă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel