"Blochează oamenii într-un cerc vicios". Greșeala care "ne îngrașă". Cum arată porţia ideală de mâncare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Cori Grămescu a explicat cum arată porția ideală de mâncare și unde greșim de ajungem să ne îngrășăm.

"Din ce văd la clientele care încep să lucreze cu mine, principala greşeală este că nu mai gătim acasă, nu mai avem un meniu structurat şi mâncăm ce apucăm, când apucăm. Asta conduce la o alimentaţie bazată pe impuls, la lipsa de structură nutriţională şi la o selecţie de alimente hipercalorice, cu o intensitate foarte ridicată a gustului, care sunt puternic procesate şi aditivate. Astfel de comportament blochează oamenii într-un cerc vicios de oboseală cronică, pofte alimentare de necontrolat şi îngrăşare tot mai accelerată, plus probleme digestive, inflamaţie şi tulburări hormonale", a declarat Cori Grămescu, într-un interviu pentru bursa.ro.

Cum arată porţia ideală de mâncare

"Din nefericire, nu există un răspuns simplu, ceea ce şi face ca nutriţia să fie un teritoriu al exprimărilor atente. În general este bine să ne concentrăm să consumăm alimente naturale, minim procesate, gătite cât mai dietetic. Ideal este ca mesele noastre sa conţină legume, fructe, carne, peşte, lactate slabe, ouă, nuci şi seminţe, produse din cereale integrale, să evităm dulciurile, mezelurile grase, brânzeturile procesate grase, patiseria de stradă, snacksurile din făină albă, alcoolul.

Dacă reuşim să menţinem un echilibru, cam 80-90% din caloriile noastre săptămânale ar trebui să provină din aceste ingrediente sănătoase, iar 10-20% să fie alocate produselor care ne plac, fără a fi neapărat sănătoase. Avem nevoie să consumăm zilnic 30-40 de grame de fibre pentru sănătate digestivă, avem nevoie să consumăm proteine slabe la fiecare masă pentru sănătate hormonală, avem nevoie să ne alimentăm constant şi îndestulător în raport cu obiectivele noastre de lifestyle pentru energie zilnică. De aici încolo este, însă, o zonă amplă de personalizare şi variabilitate, căci până la urmă adevărul este că cea mai bună dietă este aceea pe care o poţi ţine", a spus Cori Grămescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel