Blocaj în imobiliare: Dezvoltatorii nu-și permit să stea cu locuințe pe stoc. Prețurile o vor lua serios la vale
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Prețurile în imobiliare ar urma să scadă serios.

”Unii spun că prețurile la apartamente vor crește. Alții spun că vor scădea. Pe cine să crezi? Văd doar păreri. Dar nu face nimeni o analiză pe datele oficiale. Hai să o facem noi. Creditarea a luat-o rău la vale.

Conform datelor de la BNR (vezi aici https://www.bnro.ro/Credite-acordate-gospodăriilor...) soldul creditului ipotecar a scăzut cu 1,5 miliarde de lei în primele 6 luni din 2023. Avem scăderi în 6 luni consecutive. Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost în anul 2009. În primele 6 luni ale anului trecut soldul creditului ipotecar a crescut cu 3 miliarde de lei. Asta înseamnă că în 2023 s-au acordat credite ipotecare cu o valoare mai mică de 4,5 miliarde de lei comparat cu 2022. Este o scădere foarte mare.

Sistemul bancar se bazează pe sectorul imobiliar. Sectorul imobiliar reprezintă 30% din toată industria bancară din Romțnia. 20% sunt creditele ipotecare către populație. 10% sunt credite către firmele de construcții. Dacă sectorul imobiliar o ia la vale, băncile vor trece și ele prin turbulențe.

Firmele de construcții (sector rezidențial) au credite totale de 40 miliarde de lei. Asta înseamnă că firmele de construcții au în acest moment locuințe finalizate sau în construcție în valoare de cel puțin 40 miliarde de lei.

Vânzările de locuințe noi au scăzut în 2023 cu peste 50% comparat cu 2022. Dacă ne uităm pe datele publice ale firmelor de construcții, vom vedea scăderi ale vânzărilor de noi locuințe între 50-70%. Firmele de construcții nu-și permit să stea cu locuințe pe stoc. Acestea sunt obligate să facă discounturi în următoarele luni/ ani deoarece trebuie să-și ramburseze creditele.

Dobânzile la credite vor crește. În US dobânzile la credite cresc încontinuu. Au ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani. Dobânzile la credite vor mai crește și în România.

Concluzii. Multă lume mă întreabă dacă este momentul potrivit să cumperi o locuință. Este Ok să cumperi acum o locuință doar dacă obții un discount important 20-30%. Altfel, răbdare. Momentan suntem într-un blocaj al pieței imobiliare. În următoarea perioadă prețurile o vor lua serios la vale” scrie economistul Radu Georgescu pe Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel