Data publicării:

Bloc uriaş de gheaţă din Alpii italieni, desprins din cauza căldurii. Bilanţul sumbru al avalanşei

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Denis Linine, Pexels
Fotografie de la Denis Linine, Pexels

Încălzirea globală îşi face simţită prezenţa şi în Europa. 

Temperaturile foarte ridicate din zona gheţarului Marmolada, din partea de est a Alpilor italieni, au dus la desprinderea unui bloc uriaş de gheaţă, transmite La Repubblica, adăugând că potrivit mărturiilor salvatorilor, avalanşa de zăpadă, gheaţă şi roci a provocat moartea a cel puţin şase persoane şi mai mult de zece au fost date dispărute.

Pericol de incendii în Grecia

Grecia, la rândul ei, este în alertă maximă întrucât Ministerul Protecţiei Civile avertizează că în luna iulie, pe o porţiune uriaşă a teritoriului elen, există un pericol foarte mare de incendii, constată Euronews. După experienţa dramatică de anul trecut, Grecia organizează în această vară un program pilot de detaşare preventivă pe teritoriul său a 200 de pompieri europeni.

O primă astfel de echipă sosită la Atena, pe data de 1 iulie, este formată din pompieri români, anunţă Kathimerini, detaliind că misiunea românească numără 28 de persoane şi 5 vehicule şi va activa în zona Atena până la data de 31 iulie. Site-ul postului de televiziune Skai publică un articol amplu despre primirea pompierilor români de către ministrul grec pentru protecţia civilă şi schimbarea climatică, Christos Stylianidis. După ce le-a mulţumit personal pentru participarea la program, Stylianidis a adresat mulţumiri şi şefului Serviciului pentru Gestionarea Situaţiilor de Urgenţă din România, secretarului de stat Raed Arafat, pentru sprijinul acordat de la bun început acestui program.

"Vă mulţumim foarte mult că aţi venit într-o vară grea pentru ţara noastră pentru a ajuta şi a demonstra prin faptă că solidaritatea europeană nu este ceva teoretic, ci ceva concret", le-a spus, printre altele, Stylianidis pompierilor români, potrivit Skai News, conform Rador. 

55% dintre români sunt îngrijorați de efectele emisiilor de carbon

Peste jumătate dintre români (55%) sunt îngrijoraţi de efectele negative ale emisiilor de carbon, în timp ce 61% de volumul de materiale nereciclabile utilizate, arată un studiu de specialitate.

"Rezultatele studiului au relevat că românii sunt preocupaţi într-o măsură ridicată de problemele din domeniul construcţiilor care afectează calitatea vieţii şi a mediului înconjurător. 55% dintre aceştia sunt îngrijoraţi de efectele negative ale emisiilor de carbon, 61% de volumul de materiale nereciclabile utilizate, iar 69% de eliminarea deşeurilor din construcţii în locuri neadecvate", se menţionează în studiul realizat realizat de compania de cercetare de piaţă Reveal Marketing Research.

Ce spun ei despre materialele de construcție eco

De asemenea, 8 din 10 tineri consideră că inovaţia/modernitatea îi ajută să protejeze mediul înconjurător. Astfel că aşteptarea acestora din partea companiilor producătoare de materiale de zidărie este să vină în întâmpinarea consumatorilor cu soluţii moderne şi produse prietenoase cu mediul.

Potrivit studiului, 1 din 2 români ar avea încredere să construiască o casă cu materialul de zidărie cu cea mai mică amprentă de carbon, îndeosebi tinerii sub 44 ani.

"Tot pentru cei mai tineri dintre respondenţi (18-24 de ani) se observă cea mai mare înclinaţie spre alegerea materialelor sustenabile - 70% declară că ar avea încredere să construiască cu cel mai sustenabil material de zidărie. 57% dintre respondenţii care, în prezent, locuiesc în case/blocuri care au ca material principal de zidărie BCA-ul consideră într-o mai mare pondere că ar avea multă şi foarte multă încredere să construiască o casă cu aceeaşi amprentă scăzută de carbon", se menţionează în studiul citat.

Totodată, 83% dintre specialiştii din domeniul construcţiilor sunt de părere că produsele care ajută mediul înconjurător trebuie promovate cu prioritate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel