Blinken, ferm privind normalizarea relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită: Trebuie să punem capăt războiului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Antony Blinken a indicat pașii pe care Israelul ar trebui să îi facă pentru normalizarea relațiilor cu Arabia Saudită, în contextul conflictului din Orientul Mijlociu.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a afirmat marți că nu este sigur dacă premierul israelian Benjamin Netanyahu este pregătit să facă un compromis în vederea unui acord de normalizare a relațiilor cu Arabia Saudită, notează AFP.

”Nu vă pot spune dacă Israelul, fie că prim-ministrul sau țara în ansamblu, este pregătit să facă în acest moment ceea ce ar fi necesar pentru a ajunge la normalizarea” relațiilor cu Arabia Saudită, a declarat Antony Blinken, interogat în cursul unei audieri parlamentare la Washington.

”Deoarece pentru asta trebuie să punem capăt războiului din Fâșia Gaza. Iar asta necesită o cale credibilă către un stat palestinian. Sunt ei capabili și dispuși să facă asta chiar acum? Nu știu”, a spus el.

Afirmațiile șefului diplomației de la Washington au fost făcute într-un moment în care discuțiile progresează între Statele Unite și Arabia Saudită cu privire la un pact bilateral de securitate, care, în opinia sa, este ”la îndemână”, conform Agerpres.

”Potențialul” unui acord de normalizare între Israel și Arabia Saudită

Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a discutat sâmbătă cu conducătorul de facto al Arabiei Saudite, prințul moștenitor Mohammed bin Salman, apoi a mers în Israel unde a subliniat ”potențialul” unui astfel de acord de normalizare între Israel și Arabia Saudită.

Administrația americană caută să încheie un acord prin care monarhia petrolieră ar recunoaște Israelul pentru prima dată în schimbul în special al unui pact de apărare cu Washingtonul și al asistenței americane pentru un program nuclear civil, rezultat al lunilor de negocieri.

Dar Arabia Saudită pune drept condiție prealabilă încheierea războiului din Fâșia Gaza și crearea unui stat palestinian, căruia prim-ministrul israelian i se opune.

Opoziția republicană la președintele democrat Joe Biden ar fi în orice caz de acord, a indicat unul dintre liderii acesteia, Lindsey Graham, în contextul în care orice acord de securitate între Statele Unite și Arabia Saudită va trebui să fie supus votului în Congresul american.

”Cred că trebuie făcut sub conducerea dumneavoastră”, a spus acest apropiat al fostului președinte Donald Trump, prezicând că majoritatea republicanilor ar sprijini acest acord.

În schimb, senatorul democrat Chris Murphy a pus la îndoială necesitatea de a încheia un acord atât de repede.

”De ce să ne grăbim să încheiem un acord cu Arabia Saudită când nici măcar nu știm forma angajamentelor pe care Israelul ar fi dispus să și le asume?”, a subliniat el, întrebându-se, de asemenea, dacă Statele Unite pot avea ”încredere” în Riad.

”Iată o țară care, în urmă cu patru ani, a tăiat în bucăți un jurnalist american”, a afirmat el, referindu-se la asasinarea jurnalistului saudit Jamal Kashoggi în 2018.

”Iată o țară care, în urmă cu doi ani, ne-a întors spatele când i-am cerut să ni se alăture în cadrul OPEC+ și care a preferat să aleagă Rusia”, a mai spus senatorul democrat.

Normalizarea relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită, după modelul acordurilor încheiate cu alte țări din regiune, este unul dintre obiectivele diplomatice majore ale președintelui Biden, mai scrie AFP.

Citește și: Franța ”sprijină Curtea Penală Internațională”. Au fost cerute mandate de arestare împotriva unor lideri israelieni și ai grupării Hamas

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel