Șeful diplomației americane, Anthony Blinken, face apel la alte țări arabe să recunoască statul evreu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Șeful Diplomației SUA, Anthony Blinken
Șeful Diplomației SUA, Anthony Blinken
Sărbătorind prima aniversare a acordurilor de normalizare diplomatică dintre unele state arabe și Israel, șeful diplomației americane Anthony Blinken a cerut altor țări să recunoască statul evreu.

O invitație pe care omologul său israelian, Yair Lapid, a refuzat-o într-o cheie anti-iraniană: ”Facem istorie, construim o nouă arhitectură regională bazată pe tehnologie, toleranță religioasă, securitate și cooperare între serviciile de informații. Această nouă realitate intimidează și descurajează  dușmanii noștri comuni, în primul rând Iranul și aliații săi”.

Șeful diplomației americane, Anthony Blinken, care aparține și el unei familii de evrei, a adus un omagiu ”curajului celor dispuși să doboare bariere – lideri politici, dar și cetățenilor simpli care construiesc noi relații ca urmare a acestei deschideri istorice”.

SUA asigură Israelul cu privire la reînnoirea acordului nuclear cu Iranul. După ce a încercat în multe feluri să frustreze revenirea la negocieri, Tel Aviv-ul continuă să vadă cu ostilitate perspectiva unui acord cu Teheranul.

Blinken a vorbit despre ”determinarea comună că Iranul nu va dobândi niciodată o armă nucleară”:

”Statele Unite consideră că revenirea la implementarea deplină a acordului este cea mai bună modalitate de a trimite programul nuclear iranian în cutia în care se afla, dar a fugit de când Statele Unite s-au retras din acord” continuă el. 

Pe măsură ce negocierile pentru salvarea acordului nuclear iranian continuă la Doha, Qatar, trimisul special al SUA a declarat că Washingtonul va menține sancțiunile împotriva Gărzii Revoluționare Iraniene, chiar dacă negocierile sunt încheiate pozitiv, provocând reacții iraniene. ”Garda Revoluționară este o armată națională și nu poate fi tratată ca un grup terorist”, a spus fostul ministru Sayyid Kamal Kharrazi.

Cu Uniunea Europeană în favoarea unui acord, un trimis al ofițerului de politică externă al Comisiei Europene, Borrel, a sosit la Doha, pentru o întâlnire cu negociatorul-șef iranian pe agenda sa. Pe lângă SUA și Iran, discuțiile implică și Rusia, China, Franța, Marea Britanie și Germania, potrivit Euronews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel