Blinken, despre tensiunile dintre America și China: Nu căutăm un nou Război Rece, ci vrem ca Beijingul să țină cont de regulile internaționale
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken
Statele Unite nu încearcă să despartă China de economia globală, dar vor ca Beijingul să adere la regulile internaționale, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken într-un discurs mult așteptat, care a avut loc joi, despre strategia SUA de a aborda ascensiunea Chinei ca mare putere.

Washingtonul nu va împiedica China să-și dezvolte economia sau să încerce să schimbe sistemul politic al Beijingului, a spus Blinken, dar va apăra dreptul internațional și instituțiile care mențin pacea și securitatea, aceleași care fac posibil ca toate țările, inclusiv Statele Unite și China, să co-există, a spus el.

„Nu căutăm un conflict sau un nou Război Rece. Dimpotrivă, suntem hotărâți să le evităm pe amândouă”, a spus Blinken în discursul de 45 de minute ținut la Universitatea George Washington, care a acoperit gama celor mai controversate probleme din relațiile bilaterale.

Relațiile dintre SUA și China s-au prăbușit la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii sub administrația Trump și s-au înrăutățit și mai mult sub președintele Joe Biden, care a menținut până acum tarifele mari ale predecesorului său republican, Donald Trump, la mărfurile chinezești.

 Biden s-a confruntat cu critici din partea republicanilor și a unor observatori ai politicii externe pentru că nu a anunțat o strategie oficială privind China, a doua economie din lume după Statele Unite și principalul rival strategic al Washingtonului.

Crizele din străinătate, printre care retragerea dezordonată a SUA din Afganistan, de anul trecut, precum și invazia Ucrainei de către Rusia, au distras atenția lui Biden, care a promis că nu va lăsa China să depășească Statele Unite ca lider global sub supravegherea sa.

Dar administrația sa a căutat să valorifice o nouă formă de solidaritate cu aliații, stimulată de criza din Ucraina și de parteneriatul „fără limite” dintre China și Rusia, cu doar câteva săptămâni înainte de invazia din 24 februarie.

Discursul lui Blinken coincide cu începutul unui turneu amplu al ministrului de Externe al Chinei în țările insulare din Pacific, un front din ce în ce mai tensionat.

Washingtonul rămâne concentrat asupra Chinei, care reprezintă „cea mai serioasă provocare pe termen lung pentru ordinea internațională”, a spus Blinken.

Washingtonul s-a plâns de mult timp de practicile comerciale neloiale ale Chinei, cum ar fi subvențiile conduse de stat și barierele de acces pe piață, precum și constrângerea economică în creștere față de alte țări.

În timp ce Blinken a creditat munca grea a poporului chinez pentru transformarea economică istorică a țării lor, în ultimele patru decenii, el l-a atacat pe liderul Chinei Xi Jinping.

„Sub președintele Xi, Partidul Comunist Chinez, aflat la guvernare, a devenit mai represiv în țară și mai agresiv în străinătate”, a spus el, adăugând că partidul își folosea puterea pentru a submina principiile și instituțiile care i-au permis succesul.

În discurs, el a prezentat contururile unei strategii de a investi în competitivitatea SUA și de a se alinia cu aliații pentru a concura cu China.

Blinken a spus că administrația Biden este pregătită să intensifice comunicarea directă cu Beijingul într-o gamă completă de probleme.

„Dar nu ne putem baza pe Beijing pentru a-și schimba traiectoria. Deci, vom modela mediul strategic din jurul Beijingului pentru a ne promova viziunea pentru un sistem internațional deschis și incluziv”, a spus el.

Sprijinul sporit al SUA pentru insula democratică Taiwan, revendicată de chinezi, rămâne un punct de disputa, chiar dacă Statele Unite, în mod oficial, și-au păstrat politica de lungă durată de ambiguitate strategică cu privire la apărarea militară a Taiwanului.

Blinken a reiterat angajamentul SUA față de politica unei singure Chine, chiar dacă Biden a spus la începutul acestei săptămâni că Statele Unite se vor implica militar în cazul în care China atacă Taiwan. El și consilierii săi au spus mai târziu că remarcile sale nu reflectă o schimbare în politică.

În cadrul politicii de o singură Chină, Washingtonul recunoaște oficial Beijingul ca partener diplomatic, nu Taipeiul, deși este obligat prin lege să ofere Taiwanului mijloacele de a se apăra.

„Ceea ce s-a schimbat este constrângerea crescândă a Beijingului, cum ar fi încercarea de a întrerupe relațiile Taiwanului cu țări din întreaga lume și blocarea acestuia de la participarea la organizațiile internaționale”, a spus Blinken, adăugând că activitatea aproape zilnică a armatei chineze în apropierea insulei a fost „profund destabilizatoare.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel